Медицински услуги
0898 817 037

Диета против остаряване

dalgoletie-zdravoslovno-hraneneВ последно време има много предлагани начини за забавяне на стареенето и „подмладяване”. Препоръчват се какви ли не антиоксиданти, вълшебни китайски билки и елексири, очистване на организма, всевъзможни хранителни добавки, вещества, които отключвали „генетичната сила” на клетката. Но поне за сега единствените  методи, за които има реални доказателства, че удържават живота, са намаляване на калоричността на диетата и физическа активност.

Низкокалоричната диета стартира молекулярния механизъм, който забавя деградацията на нервните клетки и стареенето на мозъка. Подмладяващия ефект се проявява при снижаване на употребяваните калории с 30% от необходимите за денонощие.

Ключово звено на молекулярния сценарий, забавящ деградацията на нервните клетки /неврони/ е белтъкът CREB1 от класа на транскрипционните фактори, т.е. белтъците контролиращи преноса на информация от ДНК към синтеза на необходимите за клетката белтъчни молекули. Те включват и изключват синтеза на невропептидите, регулиращи връзките между невроните, и на невротрофините – растежни фактори на невроните. Тези вещества участват в процесите на  паметта, закрепването на емоциите, способността за обучение, т.е. функции обезпечаващи пластичността на мозъка, неговата способност да се адаптира, реагирайки на сигналите от външната среда. Неговият дефицит блокира дълготрайните връзки между невроните без да засяга образуването на краткотрайните.

За да осъществи своите функции на CREB му трябва външен сигнал за активация. Ролята на такъв сигнал изпълнява молекулата цикличен аденозинмонофосфат, която предава сигнала от клетъчната мембрана навътре в клетката за изпълнение. Тя е производно на известното вещество АТФ, единственият източник на използваема енергия за живите клетки, играещо най-важна роля в обмяната на веществата и енергията вътре в клетката.

Логично е да се предположи, че измененията в процесите на обмяна при дефицит на хранителни вещества може да влияе на регулаторната функция на CREB и посредством синтеза на невропептиди и върху основните функции на мозъка.

В серия експерименти е установено, че нискокалорийната диета играе роля на пусково ключе, активирайки този транскрипционен фактор. CREB1 отговаря за синтеза на специфични белтъци, способстващи нормалното функциониране на мозъка и препятстващи възрастовата деградация на нервните клетки и от там стареенето. Освен това той стимулира синтеза на сиртуини – белтъци регулатори на метаболизма, които се грижат и за ремонтите на увреди в генетичния материал, и за правилното му опаковане, а оттам и за правилното и навременно включване или изключване на нужните гени.

Разбира се става дума за умерено  намаляване на калориите с 20-30% от необходимите за деня. По-голям дефицит би се отразил неблагоприятно на организма. В друго изследване обаче се подчертава, че енергийният дефицит може да забави стареенето само на организми, които са с наднормено тегло.

При всички случаи умереното хранене и избягване на преяждането може да има само здравословен ефект. За да се радвате на по-дълъг и активен живот, без нужда от шепа хапчета всеки ден.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова