Медицински услуги
0898 817 037

Чудото на средиземноморската диета

Здравословното хранене на клетъчно ниво

vegetables-olive-oil-120424Последните изследвания на учените от Университета на Охайо предоставиха нови подтвърждения за разностранната полза за здравето от Средиземноморската диета. Тя съдържа оптимални количества зехтин, ядки, бобови храни, риба и морски продукти, плодове и зеленчуци,  умерена употреба на вино и с низко съдържание на млечни продукти и червено месо. Установен е  молекулярния механизъм на антираковия ефект на това меню, както и положителното му влияние за съхраняването на мозъчните функции у възрастни хора.

Защитните антиракови функции на средиземноморската диета са свързани с флавоноида апигенин, който в изобилие се съдържа в магданоза, целината, лайката, много плодове и зеленчуци. Той препрограмира раковите клетки на генетично ниво, правейки ги по- уязвими. Апигенинът, свързвайки се с белтъчната молекула hnRNPA2 регулира метаболизма на РНК като възстановява нормалното протичане на процеса на сплайсинг/ съвкупност от процеси при съзряването на информационната РНК/ и по този начин превръща раковите клетки в нормални. При 80% от онкологичните заболявания се наблюдава нарушение в  процеса на сплайсинг, което обуславя тяхната жизненост и бурно размножаване. Нормализацията на този процес възвръща на раковите клетки способността за апоптоза- програмирана клетъчна смърт, и ги прави по- чувствителни към химиотерапия. Следователно здравословното хранене обезпечава нормалното функциониране на клетките на нашия организъм. Апигенинът освен с указания белтък се свързва с още 160 белтъчни молекули в организма и това обстоятелство може само да подсилва неговия ефект.

Изследвания на испански учени показаха, какво стои зад полезността на средиземноморската кухня, благодарение на която сърдечно-съдовите заболявания у жителите на Средиземноморието се срещат по-рядко, отколкото у останалите европейци. Неизменен атрибут в нея/наред с червеното вино/ е зехтинът. Неговото влияние върху здравето и в частност за защитата на съдовете от атеросклеротични изменения се е изследвало многократно, но едва сега е изяснен неговият механизъм на действие на генетично ниво.

Установено е, че фенолните компоненти в него променят експресията/проявата/ на голям брой гени. Четири часа след употребата на зехтин 98 гена са променили работата си. Фенолите са понижили работата на 79 гена и са повишили работата на 19 гена. Много от променилите работата си участъци от ДНК имат отношение към затлъстяването, липидния профил на кръвта, диабета, механизма на програмирана клетъчна смърт, на клетъчната миграция, деленето на клетките. Сред изменилите работата си  са 39 гени, въвлечени по един или друг начин във възпалителните процеси, неизменно съпровождащи увредите на съдовата стена при атеросклероза. От тях 35 под действието на фенолите снижават своята експресия, а 4 я повишават.  Фенолите взаимодействат с възпалителните сигнални системи, най- важните от които са свързани с белтъците- транскрипционни фактори: NF- kB/ нуклеарен фактор- капа бе/, AP- 1  и MAPK. Резултатът от снижената активност на няколко групи гени е намаляване на възпалителните процеси и защита на стената на кръвоносните съдове, а с това и защита от сърдечно- съдови заболявания. Този ефект  се подсилва от способността на полифенолните съединения да намаляват агрегацията на тромбоцитите и отделянето на тромбоксан и с това да намаляват вероятността от образуване на тромби в съдовете. Около 30% от инфарктите и инсултите, а също и смъртните случаи от сърдечно- съдови болести могат да се предотвратят, ако хората от рисковите групи преминат на средиземноморска диета.

Резултатът от друго седемгодишно проучване върху голяма група участници между 55 и 80 години установила положителен ефект върху когнитивните функции у хората , придържащи се към средиземноморска диета. Констатирано е запазване на висшите мозъчни функции у възрастни  над 60 години. Това включва концентрация на вниманието, паметта, пространствената ориентация, езиковите способности, речевата функция, абстрактното мислене. Всички те са се повлияли в положителна посока и са се запазили по-дълго време на добри за възрастта нива в сравнение с контролната група, която е била на обикновена диета с ниско съдържание на мазнини, назначавана за профилактика на сърдечно- съдови заболявания. Друго голямо проучване изявява 40% по-нисък риск за проява на Болест на Алцхаймер при стриктно придържане към диетата.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова