Медицински услуги
0898 817 037

Без глутен

Новият повей на здравословното хранене. Знайни и незнайни „специалисти” и самозванци в захлас препоръчват да се консумират продукти без глутен.

Преди 2008 година никой не се е интересувал от глутена в хляба, сладките и навсякъде другаде. Тогава Опра Уинфри обявява, че ще проведе триседмична диета без глутен и така популяризира тази нова култура на хранене. Малко след това в Денвър започва да се продава първия безглутенов хляб.

На повечето хора дори и сега не е ясно какво е това глутенът и то им звучи също толкова загадъчно като квантова механика. Това е белтъчина, състояща се от две части – глиадин и глутенин, съдържаща се в зърната на пшеницата, ръжта и ечемика. Тя е резервният белтък на зърното и лепилото, което прави тестото еластично и по-добро за печене. Около 1% от хората имат наследствена непоносимост към глутена. При тях той предизвиква атрофия на въсите в тънкото черво и е абсолютно наложително да се спазва безглутенова диета. Тя е единственото лекарство. Също така тя има добър ефект при някои хора с алергии. При всички останали нейното спазване няма особени здравни ползи, освен чувството, че правиш нещо за здравето си. Къде са корените на тази тенденция?

  • В общественото мнение витае разбирането, че безглутеновата диета е абсолютно здравословна и може да има полза от нея при неспецифични стомашно-чревни симптоми и при всички други случаи.
  • Повечето големи търговски вериги веднага започнаха да продават безглутенови продукти като по-здравословна алтернатива на традиционните.
  • Хората обичат да се занимават със самодиагностика на свръхчувствителност към глутен.
  • Диетата се популяризира от знаменитости като тенисиста Новак Джокович и актрисата Гуинет Полтроу, които нямат никаква квалификация по въпросите на храненето, но се смятат за големи специалисти. Фактът, че си известен в една далечна от храненето област, не те прави автоматично специалист.

За да се експлоатира тази нова истерия, вече се появиха и продукти, където не може да има никакъв глутен, но гордо стои надписът: „Без глутен.” Включително спрей за нос и гърло и козметични продукти. Какъв глутен там! А и да бъде добавен по някакви неизвестни причини, дори за страдащите от глутенова ентеропатия това няма абсолютно никакво значение. Глутенът действа единствено на ниво тънко черво, но не и върху кожата или лигавицата на носа. Но този етикет повишава цената.

Следващият списък може да се публикува в хумористичната страница на някой вестник:

Сода бикарбонат – без глутен, без алуминий, без ГМО, веган;

Безглутенова мая – дрожди без глутен!!!

Оризови протеинови барчета без глутен – оризът по природа не съдържа глутен;

Безглутенова ванилова захар – захароза и ванилин без глутен???

Безглутенова бира;

Безглутенова водка;

Безглутенови ядки;

Безглутенов картофен чипс и пуканки – картофите и царевицата не съдържат глутен по принцип;

Безглутенова шунка.

 

При изследванията се оказва, че не само няма никаква полза, но могат да настъпят вреди за здравето, ако здрави хора спазват безглутенов режим на хранене.

  • Диетата е доста проблематична, защото производителите, отделяйки глутена, добавят различни други съставки за подобряване на вкуса, някои с висок гликемичен индекс. Резките скокове на кръвната глюкоза в дългосрочен план могат да провокират появата на захарен диабет тип 2.
  • Друг страничен ефект е засечен в Университета на Илинойс в Чикаго: Повишено съдържание на неорганичен живак в кръвта и на арсен в урината. Като потенциален виновник е посочен оризът, чието потребление нараства при този режим на хранене. Той поглъща тежките метали от почвата и водата.
  • Следващият сериозен риск на безглутеновата диета е повишеният риск от затлъстяване. Често безглутеновите продукти са богати на въглехидрати. При сравняване на 655 обикновени хранителни продукти с 654 безглутенови техни алтернативи от 14 продуктови групи се оказало, че уж диетичните често съдържат повече мазнини и по-малко белтъчини. Намаляването на количеството употребяван белтък също увеличава риска от диабет.
  • Продуктите без глутен често съдържат по-малко фибри и микроелементи.

Потребителите често се самодиагностицират, че страдат от глутенова ентеропатия. Описани са психологически ефекти – хората си внушават, че изпитват тежко болестно състояние, което е причинено от глутена в диетата. При масовото участие на различни „специалисти” по медиите това не е чудно.

Заключението на д-р Питър Грийн, директор на Центъра  по цьолиакия в Колумбийския университет: „Ако вие нямате цьолиакия, тези диети няма да ви помогнат.”

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова