Медицински услуги
0898 817 037

Какаото – най-полезната напитка

photo_verybig_344637Две чашки горещ шоколад на ден могат да подобрят кръвоснабдяването на главния мозък и да снижат риска от настъпването на старческо слабоумие, смятат специалистите от Хардвардската медицинска школа. Те са изучили връзката между употребата на какао, невросъдовите взаимодействия в главния мозък и когнитивната функция у възрастните хора.

В когнитивните, т.е. познавателните, процеси на човешкото съзнание се включват паметта, вниманието, чувствата, обработката и представянето на информация, логическото мислене, въображението, способността за вземане на решения.

Областите на мозъка, задействани във всеки един момент в мисленето и имащи максимална активност на невроните, имат нужда от повече енергия и следователно е необходимо увеличаване на кръвотока. Неадекватното снабдяване на тези участъци с кислород и хранителни вещества, осигурявани от увеличения кръвоток през капилярната мрежа, води до снижаване на ефективността на мозъчната дейност и дори до увреди на мозъчните структури. Снижаването на невросъдовите взаимодействия може да играе значителна роля в развитието на невродегенеративните заболявания.

Експериментално са изследвани възрастни хора със средна възраст 73 години, които все още не страдали от старческо слабоумие, но имали рискови фактори за съдови нарушения, а у 1/3 са открити признаци за недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка. Участниците са изпивали по две чаши какао на ден в продължение на два месеца, без да употребяват друг шоколад. Когнитивната функция на участниците се е оценявала със серия от тестове, а също е изследвана динамиката на мозъчното кръвоснабдяване.

Било установено, че горещият шоколад е оказал положително влияние на нивото на невросъдовите взаимодействия и на когнитивните функции на тези от участниците, които първоначално са имали проблеми с кръвоснабдяването на мозъчната тъкан. След месец редовна употреба на какао у тях се е наблюдавало 8,3% подобрение на кръвотока в работните области на мозъка и е увеличена скоростта за изпълнение на тестовете за обем на работната памет. Компютърната томография е показала, че подобряването на невросъдовите взаимодействия в главния мозък положително е повлияло на структурата на неговото бяло вещество, което е фактор за забавяне на развитието на невродегенеративни заболявания.

Какаото (тъмния шоколад) помага на организма да утилизира холестерола. Липопротеините влизат в състава на различни структури в клеткат и обезпечават транспортирането и депонирането на мазнините, мастноразтворимите витамини, хормони и други биологично активни съединения. Те транспортират и холестерола. Но едни от тях (с ниска плътност – лошият холестерол) го събират в атеросклеротични плаки, а други (с висока плътност – добрият холестерол) го извеждат в черния дроб, където се метаболизира. Съответно рискът от сърдечно-съдови заболявания зависи не само от хранителните навици, но и от съотношението на липопротеините.

Под действието на школадовите полифеноли е установено, че съдържанието на предшествениците на добрия холестерол се увеличава, а на тези на лошия холестерол – намалява. Освен това на повърхността на чернодробните клетки се увеличават рецепторите за лошия холестерол, с помощта на които черния дроб го улавя от кръвта и унищожава до 70% от него.

Ежедневната употреба на 26г чисто какао в продължение на четири-шест седмици изменя съотношението на липопротеините с висока и ниска плътност и нормализира метаболизма на холестерола, като снижава риска за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Но това не означава, че по такъв начин можем напълно да неутрализираме ефекта от много мазната храна, която доста хора употребяват всеки ден. А и без физически натоварвания и правилно хранене да подобрим здравето си е трудно.

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова