Медицински услуги
0898 817 037

Биостимулиране и възстановяване

biostuimulation

Високите натоварвания в спорта и изискванията за все по-високи постижения  налагат необходимостта от непрекъснато биостимулиране и възстановяване на организма на спортистите. То се постига с използването на медикаментозни и физикални методи. В медикаментозното стимулиране се прилагат само разрешени от WADA препарати за постигане на високо ниво на спортна работоспособност и бързо  и качествено възстановяване на организма след върхови спортни натоварвания. Не се допуска употребата на допинг.

Под понятието допинг се разбира приемането на вещества или медикаменти или използване на методи, неразрешени за използване, за постигане на големи постижения в спорта. Те се прилагат за повишаване на силата и издръжливостта в по-голяма степен от постижимото чрез тренировки  и използване на реалните спортни качества на трениращия.

dopingЗабранените субстанции и методи, използвани от здрави хора извън медицинските показания, лечебна дозировка и в различни комбинации, несъобразени с лекарствените взаимодействия, притежават силно изразени странични ефекти, които могат да доведат до нежелани резултати, включително до внезапна сърдечна смърт. В забранителния списък влизат: анаболни андрогенни стероиди, пептидни хормони и растежни фактори, бета-2 агонисти, хормонни и метаболитни модулатори, диуретици и други маскиращи средства, стимуланти, наркотици, канабиноиди, кортикостероиди; по време на състезания- алкохол и бета-блокери/за определени спортове/. Забранени методи- манипулиране на кръвта и кръвните компоненти, химически и физически манипулации, генен допинг.

В последно време се използват и съвременните методи на мозъчна стимулация за по-бързо достигане и задържане на желаните нива на концентрация на вниманието, преодоляване на стрес и безпокойство, по-бързо възстановяване след старт/ по-подробно виж Мозъчна стимулация/.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова