Медицински услуги
0898 817 037

Правилната мотивация – основен елемент на борбата с преяждането

motivaziya-preyajdaneСлед като човек осъзнае, че има проблем и признае личната си отговорност за неговото съществуване е време да премине по-нататък и да се запита:

Имам ли желание да направя нещо?

Всяко действие започва с желанието да го направиш. Нито един начин за отслабване не може да е ефективен без волево усилие, което започва с желанието. Нерядко се случва хората да искат да нормализират теглото си, защото е модно, уговорили са ги приятелите, съпругът настоява. При това обаче те абсолютно не са готови да вземат активно участие в процеса, не се стремят да постигнат резултати. Гледат някой друг да им го организира, ако може, без те да участват активно. Само истинско, изстрадано и силно желание да се промениш може да стане ключ към успеха. Защото борбата с излишните килограми е един дълъг процес и без осъзнато и прието желание не може да се постигне траен резултат.

При това трябва да осъзнаеш защо го правиш.

Правилната и действена мотивация.

Мотивите за отслабване могат да бъдат много. Необходимо е ясно да ги формулирате и да изберете най-значимите за себе си лично.

За кого го правите? За съпруга, за колегите, за приятелите, за началника? За да си решите някои социални проблеми? Това е абсолютно неправилна мотивация. Ако не го правите за себе си лично, да се удържите от стресово преяждане е трудно. Ако го правите заради някой друг това ще ви създаде чувството за лишаване, за ощетяване. А от тук до срива с преяждане пътят е къс. Възниква борба на мотивите: Нещо, което засяга лично вас /да изядете парче торта/ или което засяга този, заради когото сте предприели това – и побеждава по-силният.

Намаляването на теглото не може да ви реши автоматично личните, професионални и други социални проблеми. Когато животът ви изправи на практика пред този извод възможността да изпаднете в криза с преяждане и да се откажете от всички опити да постигнете нещо е голяма и ще ликвидира всичките ви усилия.

Избягвайте мотиви от типа:

1. Искам да отслабна, защото идва плажният сезон, или поредният банкет, или друго събитие. След преминаването им обаче мотивацията изчезва до следващия път.

2. Искам да отслабна, защото съм дебела. И започвате поредната жестока диета, без да промените своето отношение към храненето. Когато килограмите започват да се топят, започва да се топи и мотивацията. Човек се връща към обичайния си начин на живот и килограмите започват да се връщат, толкова по-бързо, колкото по-бързо са били стопени.

Тук правилният мотив е: Правя го заради себе си.И не заради това да се харесам на околните или какво ще мислят другите за мен. А да се почувствам самата аз по-добре. Да подобря здравето си.  Да изчезнат неприятните усещания след всяко преяждяне. Да   имам възможност  да се възползвам от всички възможности на живота, които зависимостта ми от храната не ми позволява да преживея пълноценно.

Възможността да промените вашия начин на хранене не е за това да направите убийствено впечатление на другите, а за това да живеете пълноценен живот и да се чувствате прекрасно.

Контролът над преяждането трябва да бъде за вас много по-важен от възможността да изглеждате добре в очите на другите.

Чети още по темата:

Да сложим под контрол преяждането!

Причината за затлъстяването. Принципът на чаената чаша

Оправданията не вършат работа – действайте

Погледни на себе си като на ценност – повишаването на самооценката е път към успеха

Свободата на избора и отговорността за избора

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова