Медицински услуги
0898 817 037

Оправданията не вършат работа – действайте

psihologicheski-gladВсяка промяна в начина на хранене трябва да става много бавно. Може да започнете да намалявате количеството храна с по една лъжица на ден. Това не е много и не би трябвало да предизвика у вас чувство на ощетяване или стрес. Но за една седмица количеството се натрупва и неусетно започвате да консумирате по-малко калории.

Въпросът е да започнете да действате и да направите първата стъпка. Оставете оправданията и погледнете истината в очите. Но за да постигнете пълен контрол върху преяждането трябва да постигнете промени във вашето мислене: смяна на приоритетите, промяна в йерархията ня ценностите, промяна в отношението към храната, промяна в отношението към самия себе си и към другите. А това е един по-дълъг път и е сериозна промяна в живота на човека.

Нека да се спрем на някои аспекти на зависимостта, които може би не всеки точно по този начин формулира и осъзнава. Колкото повече знаем за себе си, толкова по-лесно ще вървим към успеха.

Аспекти на зависимостта

Всеки вид зависимост има своите характеристики. Те съществуват и при зависимостта от храна.

Най-очевидната е стремежът към храна – „Аз искам това!” Това желание прави вашето поведение неподдаващо се на контрол и води до рецидиви, връщане към болезнената зависимост от големите количества храна. Пагубните привички са нещо, което е трудно да не правите, защото едновременно го искате и не го искате. То се превръща в условен рефлекс, който се включва несъзнателно и е важна движеща сила при всички зависимости, особено при преяждането, защото сигналите  които го предизвикват са част от нашето всекидневие.

Понасяна вреда – „Това е вредно за мен.” Постоянното удовлетворяване на натрапчивата потребност е свързано с определена цена – ние се разплащаме с нашето здраве, пари, нашата самооценка, мастните натрупвания са само видимата част на цената. Пагубните навици никога не повишават нашето благополучие. Когато това поведение продължава, независимо от нанасяната вреда, чувството за вина става още една неприятност, с която трябва да се борим. Цената, която плащаме за вредната привичка я прави още по-притегателна.

Удоволствие – „Аз обичам да ям, това ми харесва.” Удовлетворяването на желанието ни доставя удоволствие. Това често се подкрепя от хедонистичният светоглед, властващ в съвременното общество, че преследването на удоволствия е висша цел на живота. Чувството за награда го подкрепя и ние искаме да повторим удоволствието. Може да настъпи момент, когато лакомника вече не изпитва удоволствие от своя наркотик, цената за него е станала недопустимо висока. Тогава се проявява зависимостта в пълна степен.

Изменено състояние на съзнанието – „Това ми създава добро настроение!” Различните форми на зависимост променят нашите чувства и начина, по който виждаме нещата. Те предизвикват у нас еуфория, опиянение, дори изключване. Човек престава да осъзнава какво прави докато поглъща големи количества храна. И идва на себе си едва при вида на празните съдове. Това помага да се чувства по-комфортно и да се обръща към храната винаги, когато се чувства нещастен.

Съпътстващи рефлекси – „Харесва ми всичко, което е свързано с храната.” Купуването на продукти, готвенето, всички действия около организирането на трапезата имат особено значение за човека, склонен към преяждане. То е като религия.

Формулиране на лъжливи особени нужди – „Моето тяло се нуждае от това.” Много хора вярват /или се мъчат да убедят себе си и другите/, че този начин на хранене е абсолютно необходим за тяхното тяло. И без него ще се случи нещо много страшно.

Средата, която подхранва тази зависимост, служи за оправдание – „Всички, и моето семейство включително, преяждат.” Мнозинството от нас имат достъп до неограничено количество храна и до храна със съмнително качество. В някои среди нейната употреба особено се поощрява, смята се за разбираща се от само себе си, а дори и за проява на добро здраве. Всичко това се подсилва от рекламата на предимно нездравословни продукти, които предизвикват зависимост.

Недобро самочувствие при прекратяване – „Чувствам се ужасно, когато спра да преяждам.” Своеобразната абстиненция, както при отказване от всяка вредна привичка, е неприятно нещо. Но колко от тях са били плод на преяждането и ние сме ги търпели в името на зависимостта. И сега, когато почваме да ядем по-малко, започваме да обвиняваме за всичко тъкмо това единствено здравословно за нас действие.

Предопределеност и издръжливост – „Имам добър апетит и съм любител на доброто хапване.” Нашето тяло се приспособява и издържа на злостното отношение, на което го подхвърляме. Някаква изначална предопределеност ни служи за оправдание. А издръжливостта означава, че ние привикваме към ненормалните вещества и се появява необходимост за увеличаване на количествата храна.

Оправдание – „Животът е кратък” и Отрицание – „Не е смъртоносно”. Това са начини да се чувствате добре с вашата страст към преяждане. Особено трудно е да се преодолее отрицанието, защото неговата цел е да скрие истината. Симптомите на лошо здраве, хроничните емоционални проблеми и проблемите във взаимоотношенията с хората обикновено смятате за причина за вашето преяждане. На практика те са негово последствие.

Навици – „Свикнала съм с това.” Човек може да се промени към по-добро и това да му донесе психологическа и житейска награда.

Съмнения – „Не съм уверен, че искам да ям по-малко.” При вредните навици една ценност /стремежът да преядеш/ е по-важна от друга ценност /да се наслаждаваш на прекрасно здраве/. Разрешаването на този конфликт става чрез смяна на приоритетите и създаването на нова ценност на вашата скала: Аз имам значение, качеството на моя живот означава нещо, моето здраве има значение – за мен.

Може би при вас има някои нюанси  и особености. Вгледайте се в себе си и ги формулирайте.

Преди всичко е необходимо да можете да различавате психологическия от физиологичния глад.

–  Психологическият глад се появява внезапно, понякога веднага след като сте се нахранили добре. Възниква натрапчивото „нещо ми се яде”. Физиологичният глад възниква плавно след определен период /няколко часа/ след последното хранене.

–  Психологическият глад иска да бъде удовлетворен веднага, физиологичният – е ”съгласен” да почака.

–  Психологическият глад иска да бъде удовлетворен с точно определени /обикновено вредни и много калорийни/ продукти и не се съгласява на нищо друго, докато физиологичният глад може да бъде заситен с каквото има.

Някои хора също така не могат да различават жаждата от чувството на глад. Ако сте от тях първо изпийте чаша вода, изчакайте 5-10 минути и тогава, ако наистина изпитвате физически глад го удовлетворете. Старайте се да не вървите на повода на психологическата зависимост и всяко действие извършвайте осъзнато.Сложете край на живота на автопилот.

Чети още по темата:

Да сложим под контрол преяждането!

Правилната мотивация – основен елемент на борбата с преяждането

Причината за затлъстяването. Принципът на чаената чаша

Погледни на себе си като на ценност – повишаването на самооценката е път към успеха

Свободата на избора и отговорността за избора

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова