Медицински услуги
0898 817 037

Свободата на избора и отговорността за избора

dieta-iadeneНевъзможно е да контролираш нещо, за което не отговаряш. Ето защо хора, които се опитват да се избавят от преяждането, но не искат да носят за това отговорност, обикновено не само не постигат успех, но и затвърждават зависимостта си от храна. Ако поемете върху себе си поне малко отговорност, нещата ще се получат.

Когато сте на някаква диета някой друг е поел отговорността за вашето хранене и определя какво и колко да ядете. От една страна приемайки диетата сте се подчинили, от друга в един момент ще се разбунтувате. Вие сте гневни и обидени, струва ви се, че животът постъпва с вас несправедливо, че нямате свобода, че сте като в затвор. И когато накрая се изтръгнете на свобода ще започнете да унищожавате всичко, от което сте били лишени. Много жени казват тогава: „Излязох от релсите. Не можах да спра.” Всеки път, когато сте на диета създавате неизбежно такава ситуация. Защото не поемате отговорността върху себе си. Такава постановка на нещата води до циклично редуване на диети и преяждане.

Всеки опит да се съкрати преяждането породено от зависимост обикновено става чрез отрицание на свободата на избор, а това е отрицание на отговорността. Повечето хора се страхуват, че ако имат свобода да преяждат те ще се възползват от нея и ще преяждат. И с цел да сложат под контрол преяждането те се отказват от свободата на избора. Подчиняването на правилата на някаква диета може да изглежда като самоконтрол, но след няколко дни на подобно забранително мислене вие ще се почувствате ощетена, лишена от свобода, с нарушени права, обидена в душата си и ще се разбунтувате. Резултатът може да е само отново преяждане, за да не се почувствате ощетена.

Изходът е помнейки за последствията от дадена постъпка да си кажете: Аз имам свободата да избера и с това да поема отговорността за себе си и своето здраве, за своя живот, за своето собствено благополучие. Колкото повече поемам отговорност, признавайки моята свобода на избор, толкова по-малко ще се чувствам ощетена и толкова по-малко трябва да протестирам. В процеса на поставяне на преяждането под контрол умението честно да поемеш отговорността за избора на храна и хранително поведение е ключово за успеха.

АЗ ИЗБРАХ ТОВА!

Престанете да живеете на автопилот и почти несъзнателно да слагате в устата си всичко, което ви е под ръка и е съедобно. Всеки път, когато се каните да го направите, си казвайте: Аз избрах това! Аз мога да ям всичко, което искам и когато искам! Аз имам свободата да избера! Живейте осъзнато. Вие винаги имате свобода на избора. Независимо до какви последствия ще доведат вашите решения. И лошото решение си е ваше решение и вие трябва да поемете отговорността за него. Всеки път, когато избирате да изядете или да не изядете нещо вие избирате: или да подобрите вашето здраве и живота си изобщо, или да подкопаете здравето си и да останете роб на зависимостта си от храна и да подчините живота си на нея. Когато вие знаете, че имате пълната свобода да изберете само тогава вие поемате върху себе си отговорността.

Признаци на отричане на свободата на избор и поемането на отговорност.

–   Забранително мислене – „Аз не трябва да ям това!” Диетите винаги включват строго определени неща, които може да ядете. Останалите са забранени. Книгите за диети дават дълги списъци с разрешени и забранени храни. Това оказва мощно въздействие върху вашето мислене. То е еквивалентно на подчиняване на заповедите на други хора и поемането от тях на контрола върху вас. Заплахите към самата себе си: Не смей да го ядеш! има същия ефект да предизвика чувство на ощетяване. Всеки път, когато се почувствате лишена, може да бъдете уверена,че е проработило вашето забранително мислене: правила, ограничения, заплахи. Забраненият плод има инстинктивна притегателна сила. А това води единствено до преяждане. Когато промените начина, по който виждате нещата, когато поемете върху себе си отговорността да си напомняте за своята свобода на избор, всичко, което сте избрали да сложите в устата си, сте направили по свой собствен избор, тогава чувството на ощетеност и лишаване постепенно ще изчезне. И ще остане приятното чувство, че сама избирате съдбата си. Но винаги помнете за последствията на вашия избор.

–    Реакция на протест срещу съветите за здравословно хранене – „Не обичам зеленчуци! Обичам шоколад.” Не следвайте всички съвети без да мислите. Претеглете всички „за” и „против” в ума си. И стигнете до извода защо го правите. Правилният извод е: защото вие го искате. И избирате: дали да подкопаете вашето здраве или да направите нещо за себе си.

–   Силна неприязън към чувството на физически глад – „Не понасям чувството на глад!” Ако някой друг избира вместо вас, отсъствието на отговорност води до негативна реакция към глада, защото ви се струва, че сте гладна не по своя воля.

–    Оправдания и увъртания – „Не си представям живота без моите любими храни.” Оправданията ви дават разрешение да преядете, особено ако подхожда на обстоятелствата: отпуск, празник, семейно събиране, самотна вечер. Често оправданията се основават на това, че физически не се чувствате добре /истински или въображаемо и измислено/ или сте разстроена. Когато вие истински започнете да отговаряте за свободата на избора, напомняйки си постоянно, че сте свободни да избирате по свое усмотрение, ще забележите, че изобщо не е нужно да се оправдавате. Вие може просто да изядете това, което искате. Вие избирате.

–    Пасивност – „Нямам силна воля.” Безнадеждност, смирение, мечти да срещнете някой, който ще направи всичко вместо вас, гонене на вълшебни средства –  това са индикатори, че не сте взели върху себе си отговорността. Търсенето на вълшебното хапче или елексир няма да ви помогне. Това само ще ви обезкуражи, когато разберете, че мигновени изцеления не съществуват. Когато контролирате вашето преяждане, успехът ще дойде в резултат на двободата на избора, избор, който никой няма да направи вместо вас. А няма да бъде резултат на хитри трикове, които свалят от вас отговорността. Най-важно е да разберете – никой няма да направи това вместо вас.

–    Убеждение, че това е невъзможно – „С радост бих яла по-малко, но не е възможно.” Това също е увъртане вместо да се погледне истината в очите. И да се поеме отговорността. Защо да не е възможно? Трябва да признаем, че имаме проблем, ние сме отговорни за появата му и ние сме единствения фактор за решаването му.

–    Начин на живот – „Нямам време за това.” Начинът на живот, който излиза далече извън рамките на въпросите за храненето, е удобна причина за избягването на отговорност. Трябва да поемете курс на промени, да изработите навика да се грижите за себе си.

Ако са ви познати горните положения вие подривате собствения си авторитет в своите очи.

Силата на волята – това е силата на вашата воля, а най-главната й характеристика е, че тя е свободна, вие имате свобода на волята и на избора. Вие сте властни да избирате какво ще правите или няма да правите. Когато се отказвате в свобода на избора вие се отказвате от свободата на волята си. И не можете да разчитате на нея.

Изходът е да признаете, че имате избор. И да поемете отговорността да го направите.

Главното е да започнете. Когато видите, че сте направили промени и те ви харесват, няма да се чувствате ощетена, когато решите да не ядете нещо. Ето защо вземането на отговорност в избора е толкова важно за освобождаването от зависимостта от храна. За хората е много трудно да поддържат мотивацията си, ако чувстват, че се лишават и ощетяват.

Ще ви стане ясно, че отговаряте за себе си, защото ще изчезне чувството за вина и ще се появи висока самооценка. Това не са прости и бързи решения. Но ще бъдат трайни, с продължителност от един живот.

Ако изберете да ядете по-малко, имате всички шансове за успех, ако предприемете всичко това доброволно и осъзнато, без да се чувствате ощетена и без бунтове в душата.

Чети още по темата:

Да сложим под контрол преяждането!

Правилната мотивация – основен елемент на борбата с преяждането

Причината за затлъстяването. Принципът на чаената чаша

Оправданията не вършат работа – действайте

Погледни на себе си като на ценност – повишаването на самооценката е път към успеха

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова