Медицински услуги
0898 817 037

Уникалната ябълка

polezni-yabalkiЯбълките са уникален плод, чиито достойнства трудно могат да се преброят.Те само увеличават здравето ни. Не случайно англичаните казват: „Една ябълка на ден държи доктора далече!” Сега те могат да се намерят целогодишно на пазара, но най-вкусни, сочни и полезни са, когато е техният сезон – в края на лятото и есента. Ето някои от полезните им свойства:

1. Поддържат здравето на червата.

В последно време много хора направо се побъркаха на тема „детоксикация” и „очистване на червата” от шлака и токсини. Ако попиташ какви са тези шлаки и токсини и как изглеждат, никой не може да ти отговори, защото не ги е виждал през живота си. Но въпреки всичко упорито си правят клизми с какво ли не, пият урина от младо прасенце, гълтат с лъжици растително масло. А защо? Достатъчно е да изядат една ябълка и тя да изчисти всичко, което се е задържало повече в червата. Поддържане на чревното здраве е най-ценното качество на ябълките. Но не забравяйте, че и най-здравословните неща трябва да се консумират с мярка. Не се нахвърляйте върху тях и не яжте повече от една голяма ябълка наведнъж. Това може да ви причини стомашно-чревни проблеми, особено ако вече имате подобни. В такъв случай можете да ги употребявате печени без кората.

2. Борят се с атеросклерозата.

В ябълките се съдържа много пектин, който може да свързва попаднали от външната храна токсични вещества и йони на тежки метали и да ги извежда от организма. Ефективно свързва и извежда холестерола, като не му позволява отново да се включи в ентеро-хепаталния кръговрат.

3. Борят се със затлъстяването.

Не случайно в препоръките за диетично хранене при затлъстяване на едно от първите места стои ябълков разтоварващ ден. Те съдържат повече от всички плодове тартронова киселина. Тя възпрепятства въглехидратите да се превръщат в мазнини и да се трупат като запаси в организма.

4. Профилактика на бъбречно-каменна болест и подагра.

Това е едно от най-значителните им качества. Калият и дъбилните вещества в тях са в оптимална пропорция, която не позволява на пикочната киселина да кристализира. Така няма да се образуват камъни в отделителната система и да се отлагат нейни соли в ставите.

5. Борба с отоците.

Това свойство може да звучи странно за плод, съдържащ 80% вода. Но тя не се задържа в организма, веднага се извежда като помага за по-добрата разтворимост и изхвърлянето на отпадъците от метаболизма, както и попадналите отвън и обезвредени вещества и лекарства.

6. Профилактика на гушата.

Ябълките съдържат достатъчно йод. Не могат да се сравнят с морското зеле, но на фона на бананите и портокалите са солиден източник на йод – до 10 пъти повече и могат да се използват при йоден дефицит за профилактика на гуша.

7. Подобряват паметта.

Това е установено в опити на моделни животни – подобряват паметта във всяка възраст и спасяват от старческо слабоумие. За да се достигне подобен ефект при хора е нужно всекидневно да изяждаме по три големи ябълки.

8. Защитават от рак.

Благодарение на изобилието на антиоксиданти и очистващите им свойства намаляват риска от възникване на онкологично заболяване. Най-полезна в това отношение е кората.

9. Удължават живота.

Съгласно разчетите на учените с редовно ядене на ябълки можем да си удължим живота със 17 години. Причината за това е, че в тях се съдържа много полифеноли от рода на катехините, които повишават имунитета, благотворно влияят върху кръвообращението и като цяло подмладяват сърдечно-съдовата система.

Как да си изберем най-добрите ябълки?

–  Най-полезни са плодовете в техния сезон, набрани от близки градини;

–   Не купувайте през лятото зимни ябълки. След 6 месеца съхраняване количеството витамин С намалява на половина;

–   Колкото по-кисели са, толкова повече витамин С съдържат и толкова по-добре се усвоява желязото от храната;

–    Ябълките покрити с восък са мазни на пипане. Мийте ги повече;

–   Ако ябълката няма аромат, значи тя дълго е съхранявана и е загубила сочността си и полезните си качества.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова