Медицински услуги
0898 817 037

Настъплението на колагена

Почти няма рекламен блок по телевизиите без реклама на съдържащи колаген „лекарства”. Отделно вездесъщият клуб за отстъпки, възползвайки се от голямото пространство на цяла вестникарска страница, хвали новата колагенова формула до безкрай.

Наистина колагенът е основна съставка на нашия организъм – той съставлява 50% от всичките ни белтъчни молекули и е основният белтък на междуклетъчните пространства. Неговата роля е поддържаща.

Това не пречи продавачите му да развихрят фантазията си и да му приписват действия, които нямат нищо общо с неговите функции:

  • По-добро зрение – не.
  • Редуцира нивата на холестерола – не.
  • Регулиране на метаболизма – не.
  • Предотвратява остеопорозата и укрепва костите – не. Той участва в състава на костите, но остеопорозата се развива по други механизми.
  • Облекчава ревматични и мускулни болки – не. Болките в опорно-двигателния апарат са резултат предимно на асептичен възпалителен или дегенеративен процес, в който колагенът не участва.
  • Ускорява зарастването на рани – опосредствано като основна съставка на покриващата раната съединителна тъкан.
  • Намалява отоците – не.
  • Подобрява работата на сърдечно-съдовата система – не. Точно кои нейни функции и по какъв начин?
  • „Дефицитът на колаген влияе негативно върху имунната сиситема /?/. Колагенът е естествена защитна бариера, която пречи на проникването на бактерии и токсини в тялото.” Това няма нищо общо с имунната система, а основната защитна бариера е епидермисът на кожата.

И защо точно „биоактивния” колаген върши най-добре всичко това? Защото в храната, особено в месото и желатина, липсва глицин и пролин. Това са заменими аминокиселини, които освен, че се съдържат във всички съдържащи белтък храни /в изобилие в месото/ организмът може да си ги произвежда сам. И не е необходимо те да се внасят отвън с вълшебни добавки.

Но което е най-важното: Колагенът е белтъчна молекула. Както всички други белтъци, които ядем – месо, риба, яйца, сирене и които съдържат предостатъчно глицин и пролин, в храносмилателния тракт те се разграждат на съставните си части – аминокиселини, и отиват за храна. Ако не са разградени, те не могат да се резорбират и се изхвърлят. При синтеза на собствени белтъчни молекули /вкл. колаген/ организмът си взима от тези аминокиселини, които плуват най-близо. Той няма механизми, които да познаят кои точно от тях идват от колаген и тях да ги включи в неговата синтеза.

Така че колагенът е просто храна. Лошото е, че като храна той е най-нискокачественият белтък. И това, че е нова формула, разтворим, хидролизиран или преработен по някакъв друг начин, не го прави по-добър или лекуващ нещо. Произвежда се от отпадъците на месарската промишленост, което не може да обясни неговата висока цена. Специално предлаганият от клуба за отстъпки продукт е най-скъпият, като съставките му са съпоставими с другите подобни хранителни добавки /колаген, хиалуронова киселина, глюкозамин, хондроитин, шипка, босвелия/. Но те се продават в аптеките, следователно имат някаква гаранция за качество и безопасност. По принцип подобен клас добавки се пият в курсове по три месеца. Какво може да се получи за 21 дни?

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова