Медицински услуги
0898 817 037

Медът – това са и витамини, и природен антибиотик

techen_medЧовекът се е запознал с вкуса на меда още в каменния век. За полезните му свойства са написани много книги. Още в Древна Гърция са го почитали като лекарство за всички болести. Благодарение на уникалния си състав той може да замени цяла аптека.

Сладкият гъст мед е резервоар за витамини. В лъжичка мед ще се намери и витамин С /стимулира имунитета и забавя процеса на стареене/, витамин Е /главен съюзник в борбата срещу бръчките и сърдечно-съдовите заболявания/, витамин К /влияе върху кръвосъсирването/, витамини от група В /помагат ни да се справим със стреса, укрепват нервната система, участват в обмяната на веществата, подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата/. Медът съдържа почти всички необходими микроелементи – незаменимия за зъби и кости калций, полезния за сърцето калий, важното за кръвта желязо; ензими, органични киселини. Витамините в меда се съхраняват много по-дълго, отколкото в плодовете и зеленчуците.

Изобилието на аминокиселини благотворно влияе на обмяната на веществата. Той е и натурален антибиотик, който успешно се справя с различни болестотворни бактерии. В това само чесънът може да му съперничи. Но лъжичката катран в кацата с мед е, че той може да бъде силен алерген.

Действа като леко слабително и почиства червата. Активизира отделянето на жлъчка  и подобрява усвояването на мазнините. Като природен антидепресант помага да се справим със синдрома на хронична умора, подобрява настроението, повишава устойчивостта към стрес. Насищайки организма с въглехидрати намалява потребностите от сладко.

Включва процеса на самовъзстановяване на организма, а това означава не само общо укрепване на здравето и имунитета, но и нормализиране на теглото. Никой не обещава, че мазнините ще се разтопят като сняг под слънце. Процесът е постепенен, но резултатът е устойчив. Ако паралелно се ограничат и калориите, това ще ускори работата, но не трябва да се насилвате. Започвайки и завършвайки деня с 1 чаша вода с 1 чаена лъжичка мед, след половин година ще забележите: повишеният апетит се е нормализирал, не ви се ядат продукти, от които се пълнее, преяждането е останало в миналото. А килограмите неусетно намаляват.

Различните му съставки /точното му съдържание все още не е уточнено/ оказват болкоуспокояващо и противомикробно действие, лекуват възпаления на горните дихателни пътища, заболявания на черния дроб, стомаха и жлъчните пътища. Във восъка също се съдържат полезни вещества, напр. витамин А. Той може да се използва за почистване и дезинфекция на устната кухина.

Изследователите от Нова Зеландия установили още неизвестни качества на меда. Те твърдят, че медът е способен да намалява чувството на тревожност, да подобрява паметта и съобразителността. А употребата му непосредствено с алкохол подобрява способността на организма да го преработва без неприятния махмурлук.

Да се справите с простудата ще ви помогне 1 суп.л.мед, разтворена в 1 чаша топло мляко 3 пъти на ден или коктейл от сока на един лимон и 100г мед. При бронхит смесете в пропорция 1:1 мед и пресен сок от зеле и приемайте по 1с.л. 3 пъти дневно. При гастрит с повишена киселинност 10 минути преди хранене пийте мед, разтворен в хладка вода. При хипертония смесете 1 чаша пресен сок от цвекло и 5с.л. мед, пийте по 2с.л. 3 пъти дневно.

Медът, който искаме да използваме като лекарство трябва да бъде биологически активен, „жив”. Често ние сами го „убиваме”, добавяйки го в горещ чай или мляко. Нагрят до 42 градуса той напълно губи лечебните си свойства, а при 60 градуса става токсичен. Организмът се стреми по-скоро да се освободи от него и обилно се поти, а ние приемаме това за признак на оздравително  действие.

Да очисти и стегне кожата ще помогне меден пилинг от 5ч.л.мед и 1ч.л.сол за 10-15 минути. Измива се с много топла вода и се прави не по-често от 2 пъти в седмицата.

За корекция на фигурата и борба с целулита може да се приложи и масаж с мед. Той подобрява снабдяването на мускулите и кожата с кислород и хранителни вещества, възстановява кръвоснабдяването на подкожната съединителна тъкан, намалява отоците, ускорява обмяната.

Добрият мед се захаросва след няколко месеца, това е показател за качество. Не се опитвайте да го разтопите – при нагряване той губи всички полезни вещества и остават само захарите. По-добре го изяжте захаросан.

Медът е един природен склад за здраве. Но все пак имайте предвид, че 75% от него са захари и консумацията му без мярка може само да развали фигурата ви.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова