Медицински услуги
0898 817 037

Кога и как да спрем да отслабваме?

sprem-da-otslabvameПри широкото разпространение на наднорменото тегло, при масовото набиване в съзнанието на хората (и особено на младите момичета) идеята, че ако не си слаб, не си хубав и не ставаш за нищо, все повече хора пробват какви ли не диети. При това масово седене на диета, дори и на хора, на които това не им е необходимо,  има два момента, които не трябва да изпускаме.

Първият е: В същност необходимо ли ни е да отслабнем? Все повече млади момичета, гонейки мерките на манекенките, почват драстични диети без да си зададат горния въпрос. А той е съществен. Първо пресметнете индекса на телесната маса – разделете килограмите си на квадрата от своя ръст в метри. Ако той е под 18,5, вие сте на границата на поднорменото тегло и нямате нужда да отслабвате. Може да ви се струва, че сте дебели, но да преминавате тази граница, както всякакви други нормални граници, е опасно за вашето здраве. Границата между постоянното стоене на диета и анорексията е много тънка. Преминаването й може да има трайни последствия.

Дори при индекс на телесната маса под 20 трябва сериозно да се замислим имаме ли нужда от отслабване. Намаляването на килограмите, когато са в нормални граници, и още повече на долната  граница и под нормалното, е трудно. Организмът се стреми да запази малки енергийни запаси, за да оцелее, и все по-трудно се разделя с тях. Това предизвиква преминаването към все по-ограничителни и изтощителни диети, докато се стигне до анорексия. От там изходът не е много ясен и не винаги благоприятен.

Ако сте в обратния вариант: наистина сте с наднормено тегло и имате нужда от намаляване на килограмите, трябва да си отговорите на втория въпрос. Той е: Кога да спра с диетите? За вас е валидно всичко, което казахме до сега. Ако вашият индекс е стигнал 18,5 – това е повод сериозно да се замислите за режима си на хранене, даже той да ви се струва здравословен и единствено правилен.

Разбира се до тази точка ще стигнат само тези фанатици, които са превърнали здравословното хранене в мания. Този проблем се нарича орторексия. Дори и най-здравословното хранене и начин на живот са хубави с мярка. Вашият здравословен начин на живот може да доведе не само до тънка талия, но и до депресия от постоянните ограничения, анорексия и проблеми с храносмилателната система.

Ако знаете всичко за храните, знаете наизуст таблицата на гликемическите индекси и индекса на телесната маса на всички познати, време е да се обезпокоите. И да помислите, не е ли време да придобиете един по-умерен начин на хранене и живот. Който ще позволи да съществувате в границите на нормалното тегло и доброто самочувствие години наред, преди организмът ви да е престанал въобще нормално да приема храната. Зациклеността върху здравословния начин на живот също е съвсем неправилен начин на живот.

Разбира се, радвайки се на постигнатото не е необходимо да се нахвърлите на всичко, от което сте се отказвали дълго време. Анализирайте своето дневно меню, сметнете употребяваните калории и леко ги увеличете. Не повече от 100 ккал на един път. Но не за сметка на хляба и сладкишите. Най-добре е да увеличите леко белтъчините от месо и млечни продукти, защото при по-ограничителна диета обикновено те не достигат. Пълноценни въглехидрати включете от пълнозърнести продукти, а витамини и минерали – от плодове и зеленчуци. Хранете се 4-5 пъти дневно. И проследете как ще реагира вашият организъм след седмица. Ако продължава да губи тегло, увеличете още толкова. Ако почне да качва отново, придържайте се към предишното стъпало. Докато достигнете оптималното за вас тегло и придобиете един разумен начин на хранене.

Особено внимание трябва да отделите на физическите натоварвания. Ако дотогава активно сте спортували, вашият организъм е свикнал към натоварване и трябва да продължите, но с намален интензитет и честота. Рязкото прекъсване, без съответните корекции в храненето, ще доведе новите килограми да се отложат не там, където трябва и където би ви се искало. Фигурата ви може да придобие съвсем не добър вид.

Грамотното излизане от диетата е най-важния момент за задържане на резултата. Придържайте се към правилата за рационално и балансирано хранене, не преяждайте, движете се, за да не става нужда за следващия плажен сезон пак отчаяно да пробвате всички диети. Само че, всеки следващ път ще е все по-трудно да достигнете до желаната фигура.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова