Медицински услуги
0898 817 037

Възпитаваме се като стройни хора: полезните навици

hranitelni-navitsiНашите навици влияят върху всичко в живота ни. Те така са се сраснали с нас, че често не ги забелязваме. Не забелязваме как те ни пречат в някои ситуации. Включително и в борбата за по-стройна фигура. Ежедневието ни поглъща, живеем на автопилот, постоянно правим някакви неясни планове как ще отслабнем. Но те приключват със сядането пред телевизора с пакетче чипс в ръка. На сутринта сме забравили за тях и отново всичко от начало. С някои малки корекции можем да си помогнем.

1. Планирайте. Направете си план какво ще консумирате през деня. Според това си пригответе съответните продукти. Ако не го направите, когато човек огладнее е склонен да яде каквото и да е, каквото има под ръка. Това най-често са някакви пакетирани калории. Особено в ситуации на стрес можете да унищожите няколко пакетчета от тях и после, когато го осъзнаете, ще се чувствате виновни. Носете си обяд в офиса. Но никога не го поглъщайте автоматично, работейки на компютъра. Обедната почивка не е само за хранене. Тя трябва да възстанови и работоспособността на нервната система. Другият вариант, храненето по близките заведения, също не гарантира качествено хранене. Там най-вероятно ще се натъпчете с храни, съдържащи много мазнини и захар. А и излиза доста по-скъпо от домашно приготвения здравословен обяд.

2. Приготвяйте прости рецепти. В забързаното ежедневие, грижите за децата и семейството, едва ли можете да си позволите часове наред да готвите ястия с по 20 съставки и възможно най-усукани рецепти. А повечето диети са така направени, че както сте на диета, цял ден да мислите за ядене и да се занимавате с готвене. За това гответе по-простичко, но максимално разнообразно. Вие не кандидаствате за звезда от Мишлен. Но това със сигурност ще ви помогне да намалите килограмите.

3. Научете се да отличавате жаждата от глада. Това доста хора не го могат. Ако пиете достатъчно вода, ще сте сигурни, че вашето чувство е глад, а не жажда. За това първо изпийте чаша вода и ако вашето неясно чувство в стомаха не минава, може би е глад.

4. Затворете кухнята след хранене. Приберете всякаква храна, особено сладкиши и бонбони. Почистете и прекратете постоянното притичване до кухнята между храненията. Изработете си този навик и бързо ще усетите колко по-малко храна приемате.

5. Не яжте пакетирани калории. Всичко което се продава в пакетиран вид е добре максимално да се избягва. Обикновено съдържа много мазнини и захари, готово е за употреба и е в ярка примамваща опаковка. Ако има два от тези признаци, най-добре е изобщо да не се купува. Нищо че е много вкусно, човек усеща, че е прекалил едва след като види дъното на пакетчето, т.е. след като доста е надвишил допустимото количество.

6. Не дояждайте чужда храна. Не се превръщайте в кошче за боклук. Обикновено майките дояждат това, което техните деца не могат да изядат, защото са им сипали прекалено много. Или това, което остава след семейната трапеза. Трудно е да хвърлиш храна в кофата. Но защо вие трябва да я заместите? Такава загуба на време и пари не всеки може да приеме. И се дояжда всичко, нищо че може вече да е прекалено. Погледнете от друг ъгъл проблема. Ако преяждате, ще затлъстеете. Вашият апетит ще се повиши и ще харчите още повече за храна. Затлъстяването ще доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система, ставите, черния дроб, захарен диабет. Тогава ще харчите много пари за лекарства. Не е ли по-добре да ги спестите още сега просто отказвайки се да изядете остатъка от кифлата на детето? Заедно с това ще спестите и здравето си.

7. Избягвайте колективните служебни почерпки. В офисите по най-различни поводи, а много пъти и без определен повод, се устройват колективни почерпки с доста храна и алкохол. Храната обикновено се доставя от заведенията за бързо хранене и е доста калорична. Най-добре е в повечето пъти да се ограничите с обяда, който сте си донесли от къщи. Сигурно ще ви гледат накриво и ще се опитват да ви влияят. Ще ви нарекат самовлюбени и егоисти, защото отказвате да се натъпчете с алкохол и бонбони. Ако искате да отслабнете, при всички случаи ще се сблъскате с този псевдоморал или признак на псевдоколегиални отношения. Научете се по-малко да се вълнувате от чуждото мнение. Това ще ви свърши работа не само в този случай.

Тези правила не са диета. Те пряко няма да ви намалят килограмите. Това може да направи само намаляването на калориите. Но те ще ви приучат на дисциплина. Ще премахнат навика да живеете на автопилот, а осъзнаването на всяко действие в начина на живот в дългосрочен план може да има голямо значение. Правилните навици при всички случаи създават добра основа за по-здравословен начин на живот.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова