Медицински услуги
0898 817 037

Вездесъщите лечители около нас

EnergyHealingHeartНерядко сме подложени на натиск от страна на натрапчиви роднини или приятели, увлечени по алтернативната медицина в най-страшните й форми. Някои нейни рецепти могат да те хвърлят в ужас. Но фанатиците даже с уринотерапия не можеш да изплашиш, да не говорим, че има привърженици на лечение с фекалии. Те охотно вярват във всичко, колкото е по-екзотично и безумно, толкова повече му вярват. Нещо повече, постоянно се опитват да завербуват своите близки и приятели за привърженици на народната медицина, свръхздравословния начин на живот, употреба на хранителни добавки, веганство или някоя източна лечебна практика. И да им излекуват всичко с някакви съмнителни методи. Ако имаме такъв човек около нас, дали е възможно да намалим до поносими и безопасни за здравето нива неговия фанатизъм?

Повечето пъти това е свързано с илюзията за контрол. Извънмерното увлечение по нещо е начин да контролираш своето тяло и живота си. Начин да намалиш вътрешната тревога и страх, защото ти се струва, че си намерил средства, които ще ти помогнат срещу всички неволи. Когато това увлечение излиза извън рамките на нормалното, човек се фиксира върху определена тема и всички останали аспекти на живота остават на втори план. Тези хора обикновено са неспособни да приемат друга гледна точка, никога не  нарушават собствените си правила. Мислят едностранчиво и закостеняло. За всеки въпрос имат вече мнение, а да го променят или разширят и дума не може да става. Когато някой се опитва да ги преубеди, преминават към открита агресия.

Рисковата група е доста широка. Не случайно има толкова привърженици и за най-невероятните теории или методи за лечение. Най-податливи са хора, които преживяват труден момент в живота си, загубили са близък човек, срещнали са се със заплаха за своето здраве или това на близки хора. Мнителните хора, лесно изпадащи в тревожно състояние. Често в различни крайности изпадат хора, които страдат от друга зависимост: алкохол, наркотици, др. Разрухата под вид на една зависимост в една част на живота, се компенсира под видимост на ред и контрол в друга. Често те сами не следват избраната линия, но изискват това от своите близки.

Не рядко става въпрос за млади хора, които са попаднали под въздействието на разни гурута в медиите и Интернет. Те охотно вярват на това, че изтощаващият спорт и диетите, хранителни добавки, суперхрани от къде ли не, аюрведа и всякакви източни, северни, китайски, хилядолетни, лечебни практики и „лекарства” ще им донесат здраве и щастие.

Пенсионерите също са рискова група. Естествено имат повече болести и повече свободно време, което да запълнят с отдаденост на някаква тема.

Обичайно първите хора, върху които се опитват да въздействат и да вербуват за своите вярвания, са роднините и най-близките приятели. Все още нормалния вариант е, когато им кажете, че не сте съгласни с тях и те повече не ви безпокоят. Но фанатиците не се отказват и с пяна на уста продължават да доказват правотата си. Имат самочувствието, че са получили някакво недостъпно за повечето хора знание и искат да спасят и другите около себе си. Да ги излекуват от всички болести, които имат или даже още нямат. Действат агресивно, ръководят се от правилото „Само така и никакъв друг начин не е възможен.”

Трудно е да се отървеш от натрапчивите предложения да следваш само неговите съвети. Първо, трябва да пробваш да стигнат до него твоите позиции:

–   Следвай всичко, в което си убеден, но аз не съм съгласна да поддържам подобен начин на живот/вярвания/лечение;

–    Аз уважавам твоите възгледи, ти уважавай моите.

Второ, не давайте даже повод да помисли, че може да ви заинтересува със своите принципи и не му оказвайте мнима поддръжка. Това може да създаде у него илюзията, че сте заедно с него, че сте съгласен с неговите теории, но просто от мързел или липса на време не ядете, например, „полезна /лечебна/ каша от мухоморки.”

Особено лесна плячка са децата. За тях възрастните са все още авторитет. До 10 години трудно могат да дадат отпор, а нямат още и достатъчно знания. Ако грижещите се за тях баби са поддръжници на някакви странни идеи, трезво оценете риска дали да продължите тази практика. Дали в последствие няма да ви струва много усилия, време и нерви /ако изобщо се получи/ да върнете детето си към нормалното мислене и начин на живот.

Имате ли шанс да преубедите някого? Когато човек е направил своя избор, не можете да му повлияете. Това ще предизвика съпротива. Ако ви се струва, че сте способни да промените нечий светоглед, това вече е вашата лична илюзия за контрол. Пробвайте да разберете кое тласка човека да търси спасение в необичайните начини на живот. Може да свърши работа.

Ако човек още мисли трезво, известно време ще се позанимава с новото увлечение и накрая ще разбере, че в него не се съдържа нищо реално и ценно и ще го забрави под напора на истинския живот. Но ако вече в неговата психика са протекли някои патологични промени, колкото и да се стараете, не можете да го преубедите. Всеки предпочита да слуша и приема тези мисли и идеи, които максимално се доближават до неговите.

Здравата личност се отличава с гъвкавост във възгледите и в мисленето си. Ако няма такава и е заменена с твърди постулати, по-добре потърсете специалист-психолог.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова