Медицински услуги
0898 817 037

Три капки на галактика

Pills and flowers representing homeopathic medicationНай-накрая и членовете на Българската академия на науките изказаха своето мнение за хомеопатията. В писмо до ректорите на софийския, варненския, пловдивския и плевенския медицински институти 65 академици и член-кореспонденти на БАН се обявиха срещу обучението по хомеопатия в българските университети. Сред тях са: бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски /органична химия/, бившият зам. председател акад. Дамян Дамянов /хирургия/, бившият ректор на Плевенския медицински университет акад. Григор Горчев, акад. Богдан Петрунов /имунология и алергология/ и др. Те настояват тази „специалност” да не се изучава в медицинските университети. Посочва се, че няма сериозни научни доказателства за нейните здравни ефекти, а официалното й преподаване под каквато и да е форма e анахронизъм, но й придава легитимност и авторитет.

Според акад. Д. Дамянов подготовката на хомеопати в медицинските вузове е на практика обучение на бъдещи знахари. Акад. Б. Петрунов: „Методите на хомеопатията водят началото си от 18 век и не съответстват на съвременните знания в областта на химията и физиката.” Макар и това още да не е официалното становище на институцията, смятам, че мнението на изтъкнати медици и специалисти, членове на БАН, е достатъчно авторитетно. Особено присъединено към становището на Световната здравна организация, на Руската академия на науките, австралийският National Health and Medical Research Council, The Voice of Young Science Network, Белгийската федерална здравна агенция, Националния институт за здравеопазването на САЩ, Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ, Федералната комисия по търговията на САЩ и множество други институции и медицински специалисти.

През септември 2017 г. Научният консултативен съвет на европейските академии остро разкритикува претенциите на хомеопатите. Съветът е създаден като орган за консултиране и научна експертиза и се състои от представители на 29 национални европейски академии, включително Българската академия на науките. Публикуваният документ обощава наличните резултати от изследвания, обзори и доклади, които показват неефективността на хомеопатичните лекарства. „Няма известни заболявания, за които съществуват силни, възпроизводими доказателства, че хомеопатията е ефективна извън плацебо ефекта. Вредите са от това, че тя може да забави търсенето на медицинска помощ.” Цитираните научни организации препоръчват да се ограничи използването на хомеопатията или тя да се постави под контрол и да отговаря на същите изисквания като медицинските продукти. В момента за тяхната регистрация не се изисква представянето на резултати от предклинични и клинични изпитвания. Обръщението на учените от БАН е подкрепено и от Съюза на учените, и от Националната пациентска организация.

Направих си труда да прочета отзивите във форума и не останах изненадана. От екрана бликаше невежество и мощна агресивност. Нищо ново. Основният аргумент беше: „А на мен ми помага.” Поради липса на всякакви доказателства пишещите бяха преминали към личностни нападки, отнасящи се до възрастта на академиците, как не вършели никаква работа /според тях те явно трябваше постоянно да се занимават с търсене на аргументи „за” хомеопатията/, били комунистически останки, веднага след руснаците, по стар навик, се изказали „против” и т.н. За сведение на подобно мислещите руснаците се обявиха против хомеопатията едва преди една година, а възраженията срещу нея датират доста по-отдавна. Никакви доказателства по същество. Отзивите на хора с подходящо образование, химици и физици, се отхвърлят с довода, че не разбират от тези неща и нямат достатъчна квалификация. Някои от поддръжниците се обявяват за носители на специални знания, недостъпни за простосмъртните учени, които били изостанали от това напредничаво „знание”. Всички научни доводи се игнорират като неверни, а нещата се обясняват с измислени теории, отдавна отхвърлени, но продължаващи да се въртят из Интернет.

Поради грипния сезон, може би, много се хвалеха хомеопатичните  препарати, които прекрасно лекували грип. Който в повечето случаи /97%/ си преминава сам. Натрапва ми се следния въпрос: Хомеопатията съществува отдавна. Защо не я приложиха през голямата грипна епидемия 1918 г., а допуснаха да умрат минимум 50 милиона души, предимно млади хора. Тогава фармацевтична мафия не е имало. И още един въпрос за компания: През 1925 г. хомеопатията си съществува, антибиотиците и още много други лекарства, „с които ни тровят и които не действат”, още не са открити. Защо през същата година средната продължителност на живота в България е  44,65 год., а сега е 74,70 год.?

Интервюто на председателката на Асоциацията на лекарите хомеопати се отличаваше със същата агресивност. И с няколко изумителни неща. Първо с твърдението, че гнойно възпаление на средното ухо можело да се излекува с хомеопатия, както и всички вирусни и бактериални инфекции.  Второ, водещият й зададе въпроса дали има научни изследвания, потвърждаващи ефикасността на лечението. Тя отговори, че по много хомеопатични сайтове са публикувани случаи на излекуване. Тази госпожа дори не знае какво е научно изследване и научно доказателство /описанието на лични впечатления не са такива/. Както и това, че публикациите за научни изследвания не се правят по заинтересуваните сайтове, а в рецензируеми научни списания.

Като доказателство как „лекува” бактериални инфекции ще спомена случай на  дете от Варна, чиито родители цял месец лекували възпаленото му гърло с хомеопатия. Съгласили се на антибиотик, едва когато коленните стави на детето се подули и зачервили, обричайки го на проблеми със здравето за цял живот.

В Закона за здравето е забранена всякаква реклама на алтернативна медицина, а според него хомеопатията попада там. Достатъчен е бегъл поглед към телевизора или произволен вестник от сергията, за да се види, че законът масово се нарушава.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова