Медицински услуги
0898 817 037

Търговията с илюзии продължава – нови билкови „вълшебства“

izmamni-bilkiСлед излизането на книгата ми „Търговия с илюзии. Заблудите на алтернативната медицина.” продължиха да се появяват с ускорени темпове нови заблуди. Здравомислещите хора не успяват да реагират на това нашествие. Ще се опитам да не губя темпо и да реагирам на всички безумия, които срещна.

В някои от централните ежедневници се появяват редовно реклами на вълшебни, иновативни, чудодейни продукти, които за кратко време лекуват  състояния, които трудно се повлияват с медикаменти или е необходимо оперативно лечение, например, разширени вени, изпускане по малка нужда, хронична болка, артроза, дори атеросклероза със стесняване на съдове. Последният хит е препарат за повдигане на мъжката полова мощ.

Публикациите носят всичките белези на манипулация и шарлатания в медицината. Тази „иновативна, преломна, революционна” терапия, която ликвидира проблема, е дело на неизвестен професор /името не говори нищо/ от известен университет. Или от университет, чието име поражда въпроси. Тя може да се похвали с цели 97% успеваемост. Доказателство – признанията на Милка Ъ. от Тутракан, как още от първия ден е почуствала действието на препарата /или друг продукт/. Тези хвалби могат да бъдат написани от всеки. За друго от предложените продукти единственото доказателство е описанието на автора как е излекувал съпругата си. А снимки в Интернет могат да се намерят всякакви. Следващата манипулация е, че лекарите са шокирани от чудото.

Най-интересни са обясненията как действа „лекарството”: „Само трябва да знаем как да стимулираме човешкото тяло да действа. Открихме определени естествени активни субстанции, които действат на наноклетъчно ниво. Забавят делението на теломерите в клетките. Благодарение на това клетките остаряват 9 пъти по-бавно.” Само това е достатъчно да се усъмним, че споменатият професор нещо не е наясно с биологията. Теломерите не се делят отделно от клетките. Намесата в този процес може да предизвика появата на рак или да засили процеса на остаряване. На друго място: „…организмът се стреми към самовъзстановяване. Достатъчно е да му дадем вещество със съответните биоинформационни характеристики и всичко ще започне да се нормализира”. Само споменаването на биоинформационни, енергоинформационни или други несъществуващи явления е достатъчно, за да се усъмните.

„Професорът”, който предлага препарат за лечение на атеросклероза, признава черно на бяло, че няма никакви доказателства, освен че е излекувал жена си. Поне нейните изследвания да бяха представени, а не рисунки. Всеки може да си нарисува всичко. Няма никакви клинични изследвания, нито публикации в научни списания /естествено без никакви доказателства никой няма да го публикува/, освен статия в местния вестник. За тези, които са прочели гореспоменатата книга тези маркери са достатъчни, за да светне червена лампа в съзнанието им. А изказването на професор от кардиологична клиника в Тайпе за същия продукт ми е трудно да го квалифицирам. Оказва се, че продуктът действа чрез енергизиране на мъртвите клетки, благодарение на естествените ензими и растителни връзки. Да кажа, че мъртвото е мъртво и няма как да се съживи е на всички известна истина. Още повече в организма мъртвите клетки не си стоят така и чакат да ги енергизират, а се разпадат и заместват със съединителна тъкан. Всеки учил биология знае, че ензимите, независимо естествени или изкуствени, са белтъчни молекули, които се разграждат в червата на аминокиселини, както всички белтъчини в храната. И е все едно какви ензими са или е свинска пържола. А какво означава растителни връзки? Това е абсолютно безмислено.

Както винаги в подобни случаи не е споменато дали продуктите са лекарство или хранителна добавка („формула във формата на биостимулиращи капсули”, продуктът на проф.ХХХ, „формула, която настройва организма за борба с….”), нито какво съдържа в повечето случаи, няма дори име. Предлагат ни да си купим неизвестно какво, което може да съдържа вредни или забранени вещества, или вещества противопоказани за други заболявания. Или абсолютно нищо не вършещи. Това нещо е произведено неизвестно от кого и къде. Продава се също неизвестно от кого, има само телефон за връзка с някакъв клуб за отстъпки. Не може да се купи от аптеките. Няма плащане по банков път или с карта. Това са следи, които при нужда могат да се проследят. Плаща се на ръка на куриера.  Всички следи са заличени. Всичко е анонимно. При необходимост не може да се оплачеш на никого.

Излишно е да казвам, че цялата тази търговия е абсолютно незаконна. Тези безименни хапчета не са регистрирани никъде. Те претендират, че лекуват нещо. Следователно са лекарствени препарати. В такъв случай трябва да са регистрирани в Изпълнителната агенция по лекарствата. Но за това трябват предклинични и клинични изследвания за ефикасност и безопасност. Не могат да ги регистрират никъде, ако нямат дори име. Даже като хранителни добавки. Последните по определение не могат да имат претенции, че лекуват нещо. Те са само допълнение към храната, ако в нея недостига нещо. Но едва ли някой се замисля. Ако кажеш, че осемдесетгодишни старци стават като лъвове в леглото, кой ще мисли какво точно купува. И че рискът си е негов. После ще се търси кой е виновен.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова