Медицински услуги
0898 817 037

Първа част: Фитнес за лице

fitnes-za-lizeПравим гимнастика за всяка част на тялото си, но забравяме за най-забележимата негова част – лицето. Появи се естествена алтернатива на пластичната хирургия и ботокса – фитнес за лице. Вече има много видове, но те се различават само по детайли, а смисълът на всички е с тренировки на мускулите на лицето и шията да се справим с възрастовите промени.

Кожата на лицето и шията е много деликатна и изисква внимателно отношение. Колко бързо ще старее лицето зависи и от типа мускулна система. Забелязано е, че по-млади от възрастта си обикновено изглеждат хора, у които е развита по-добре мимическата мускулатура. Колкото повече лицеви мускули задействаме, толкова по-голяма е еластичността на кожата и по-резки контурите на лицето. Да не говорим за изразителността и живостта, които са в основата на привлекателността.

Козметолозите твърдят, че главният враг на младостта е гравитацията. Отпуснатата кожа по-лесно се поддава на нейното действие и увисва надолу. Именно с това се бори фитнесът за лице. Той влияе върху дълбоките мускулни слоеве, които не се повлияват от масаж, маски или кремове. Усилва се кръвообращението в тъканите, повишава се тонусът на кожата, укрепват се мускулите. Но има смисъл само при редовни занимания. Може да се започне във всяка възраст. Ако сте на 35 год. или повече, след известно време ще изглеждате от 5 до 7 год. по-млади. Както важи и за всяко друго средство чудеса не бива да очаквате.

Какви достижения могат да се очакват от упражненията?

– Повдигане на веждите и клепачите. С времето кожата около очите става отпусната, погледът губи своята живост и изразителност. Упражненията могат да върнат тонуса на мускулите, очите да се отворят и да заблестят.

–  Освежаване на бузите. С възрастта атрофират мускулите на бузите и последните стават плоски и като че се стичат към брадичката под силата на гравитацията, челюстта губи резките си очертания. Упражненията ще помогнат да върнем на скулите си юношеската рязкост.

–  Скъсяване на носа. Колкото са по-слаби мускулите, толкова повече увисва носа. Гравитацията е виновна и за това, но ако с нея нищо не можем да направим, можем да засилим мъничките мускулчета под носа.

–  Да направим устните по-пълни. Тънките, разтеглени в саркастична усмивка устни още никого не са направили по-привлекателен (освен за поставящите толкова модни филъри). Укрепването на мускулите около устата може да формира новият им контур – мек и женствен.

– Да разгладим шията. Шията е предателското място, което издава възрастта на най-поддържаната жена. Тънкият мускул под кожата лесно се разтяга от неправилен масаж или слагане на козметични средства. Дори слабото му укрепване ще даде ефект.

В обикновения живот ние заставяме да работят не повече от една трета от лицевите мускули и най-често едни и същи. Имаме няколко гримаси за всички житейски ситуации и именно те оставят най-дълбоките бръчки. Да заставим всички мускули да се раздвижат.

1. Областта около очите

Натиснете със средните пръсти областта между веждите, с показалците – върху външните ъгълчета на очите. Погледът е насочен нагоре. Присвийте очите, като долния клепач го повдигате нагоре, после отпуснете мускулите. 10 повторения.

Леко натиснете със средните пръсти върху вътрешните ъгълчета на очите, с показалците – върху външните. Погледът е насочен нагоре. Присвийте очи, като повдигате горния клепач нагоре, след това отпуснете мускулите. 10 повторения. На десетото бройте до 40.

2. Овала на лицето.

Седнете с изправен гръб. Отворете уста и долната устна я изпънете върху долните зъби, горната – плътно прилепена върху горните зъби. Бавно със загребващи движения придръпвайте ъгълчетата на долната устна навътре. С всяко движение леко повдигайте главата. Когато брадичката вече гледа нагоре, спрете и бройте до 30.

Седейки с изправен гръб, усмихнете се без да разтваряте устните. Сложете ръцете над ключиците и леко придърпайте кожата надолу. Погледнете нагоре, наведете главата назад и почувствайте напрежението в мускулите на шията и под брадичката. Броите до три и повтаряте 35 пъти.

3. Стягане на шията.

Лягате на пода. Повдигате главата на два сантиметра над него, като мускулите на шията трябва да се напрегнат. Броите до три и пускате главата. 30 повторения.

Легнете на пода, ръцете – изпънати покрай тялото. Повдигнете главата на два сантиметра и я въртете наляво и надясно 20-30 пъти.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова