Медицински услуги
0898 817 037

Прекалено здравословно хранене

tanka-jenaЗдравословното хранене и начин на живот сега са особено на мода. Както и с всяка добра идея прекаляването с нея може да се обърне точно в обратното – в реална възможност да се увреди организма. Любовта към здравословното хранене може да се превърне в съвсем нездравословна зависимост. Тя вече си има и медицинско име – орторексия. Означава зацикляне на съзнанието върху качеството на храната – състав, начин на приготвяне, произход.

Портрет на орторексика

Той купува храна „без химия” в специални магазини, търси само означената като био-, еко-, органична храна. Прави си меню за дни напред. Прекарва часове в супермаркета в четене на етикетите на храните. На работа си носи съдове със специално приготвена храна – пшенични кълнове, салати от биопродукти, зеленчуци на пара. Повечето продукти за него са отрова, която предизвиква само болести. Списъкът му с вредни продукти постоянно се попълва и разширява. В началото в него има само ограничен брой неща – алкохол, мазни и тестени храни, пушено, след това влизат „белите убийци” сол и захар, после се добавят месо, масло, кофеин, дрожди, нишесте, глутен. Може да се откаже дори от зеленчуците, защото съдържали нитрати. Вредните храни стават все повече, а полезните и „правилните” все по-малко и все по-трудни за намиране. Въодушен от идеите за здравословно хранене, той започва да обръща внимание не само на храната, но и на всичко, което е в допир с нея. Да изпие нещо от пластмасова чаша е равносилно на опит за самоубийство.

Кое е норма и кое патология?

Не е лошо да се храниш правилно. Но всичко е добре, ако е с мярка. Едно е да ядеш всеки ден огромни пържоли, друго е това да е понякога. Не е за препоръчване постоянно да се храниш в пластмасови съдове, но за пикник те са по-удобни. Не е добре да злоупотребяваш с мазно, пушено и сладко в огромни количества. От време на време можеш да си го позволиш. Крайностите винаги са лоши и орторексията не е изключение.

Опасностите на това поведение

Първо, човекът въпреки претенциите за здравословност се храни със значително обеднена откъм полезни вещества храна. Храни се едностранчиво, небалансирано. Могат да възникнат дефицити на важни за доброто здраве хранителни вещества. Това ограничаване на порциона може да премине лесно и незабележимо към анорексия.

Второ, това се отразява върху физическото състояние. Недохранеността и недостигът на необходимите вещества водят до повишена уморяемост, безсъница, цял букет заболявания на вътрешните органи, проблеми с паметта и концентрацията, с имунитета. Хроничното недохранване се отразява върху работата на сърцето, черния дроб, мозъка, храносмилателната система. Нейното увреждане е много важен момент. И без друго недостатъчните хранителни вещества не могат пълноценно да се разградят и да се усвоят. Орторексиците стават заложници на самите себе си. Опитват се да поддържат някаква  спортна форма /често с изнурителни тренировки/, но това практически е невъзможно – просто физически не могат да издържат.

Трето, зациклеността върху здравословното хранене не оставя място за други интереси. А и няма време за това. Нищо друго не ги вълнува, нищо не ги радва. Стават затворени, потиснати, раздразнителни. Волно или неволно постоянно мислят за храна, защото са постоянно гладни. Постоянно се страхуват да не изядат нещо вредно.

Четвърто, отразява се върху социалните контакти. Орторексикът може да остане без приятели, да изпадне в изолация. На кого може да хареса, когато поканеният на гости приятел заяви: „Само глупавите хора могат да не осъзнават вредата от подобна храна!” Отдръпването на приятелите го подтиква да търси съмишленици в специализираните сайтове в Интернет. Контактуването само със сродни души може да засили зависимостта му. Той дори не осъзнава проблема. А нормално хранещите се хора смята за ненормални.

Пето, любителите на прекалено здравословния начин на живот обикновено не пропускат да спортуват. Изтощителен фитнес, дълги кросове. Двете зависимости са свързани. Колкото повече ограничения в храната, толково повече на човекът му се струва, че малко се натоварва и увеличава тренировките. До пълно изтощение в крайния случай.

Официално орторексията не се смята за заболяване, но е сериозно психическо разстройство. В тежките и запуснати случаи без помощ на психотерапевт не може да се измъкнеш от ситуацията. Към този проблем се прибавят повишена тревожност, постоянно чувство за вина, че не се храниш и живееш достатъчно здравословно, депресия, натрапливи страхове. И незабележимо се сриваш в анорексия.

В по-леките случаи, когато човек още може да мисли рационално, е възможно да се справи и със собствени сили. Подкрепата на близките хора е много важна. Решаващо е да не се изпуска времето. Ако това е продължило повече от половин година е трудно да се повлияе. В началото е достатъчно да си позволи да изяде и нещо вредно, да не постъпи по най-здравословния начин. Нищо страшно няма да се случи. Всички са хора, включително и той, възможно е понякога да не се постъпва по най-правилния начин, според неговата идеология. Това не е бърз процес, но е необходим и възможен. Най-важното е да го осъзнае и да поиска отново да стане обикновен човек.

Другият изход е изпадане в зависимост към здравословното хранене и начин на живот. Лечението на всяка зависимост е трудно и продължително и винаги могат да се получат рецидиви. Не стигайте до там.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова