Медицински услуги
0898 817 037

Плодовете на антиваксерите

morbiliПо данни на Световната здравна организация през 2018 год. в редица региони на света се регистрира епидемиологично неблагополучие при заболеваемостта от дребна шарка /морбили/. Болестта е обхванала 28 страни от Европа, като 76% са случаи на местно предаване на инфекцията и продължава да се разпространява по-нататък. Отбелязва се, че епидемичното разпространение е свързано с недостатъчния обхват на населението с ваксинации. В периода от 2016 до 2017 год. се наблюдава четирикратен ръст на заболеваемостта от дребна шарка в Европа. Докато през 2016 год. е имало само  5273 случая, през 2017 год те вече са повече от 21 000 случая с 35 починали. Големи епидемични взривове са обхванали всяка четвърта страна в Европа, като класацията водят Румъния, Италия и Украйна. Голяма част от заболелите са деца под 1 година, които са малки за ваксиниране, но при по-голямо ваксинационно покритие те щяха да бъдат опазени. Специално за Украйна от началото на 2018 год. са регистрирани 20 600 заболели с 11 смъртни случая: седем деца и четирима възрастни. УНИЦЕФ дава информация, че количеството фалшиви справки за ваксинация в Украйна са около 30%. Безотговорността също взима своите жертви.

Близо година след епидемията в Румъния болестта се разпространява и в Гърция и опасността за внос на инфекцията у нас е реална. В началото на 2017 год. в резултат на внос от пътуващи в засегнатите държави в България избухнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана, основно сред неваксинирани ромски деца.

Морбили се разпространява бързо и на американския континент – нови огнища има в Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Мексико, Перу, Канада и САЩ. Особено сложна е ситуацията във Венецуела, където бързо се разгаря финансова криза. Там през миналата година са регистрирани 952 случая, през тази година само до сега са толкова. Има сведения за няколко десетки смъртни случая от усложнения.

За сега е това, ако продължава така ще има и още. Антиваксерите смятат, че ваксинациите са ненужни, защото опасността и актуалността на инфекциозните заболявания, срещу които се правят, е силно преувеличена. Ако хиляди заболели е малко, както е тръгнало, скоро ще се върнем към Средновековието. Но при тази гъстота и брой на населението, средновековните епидемии ще ни се сторят нищожни.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова