Медицински услуги
0898 817 037

Не остана нищо за ядене

Околоchicken-grill темата за полезната и здравословна храна постоянно се водят горещи спорове. За това което до вчера се е препоръчвало като здравословно, внезапно се открива , че не е толкова за препоръчване. И обратно. Възникват устойчиви заблуди, митове, предрасъдъци. Хладилникът се превръща в минно поле. Всеки има свое мнение, което по принцип не е лошо стига да лежи върху разумни доводи и някакви биологични основи или доказани факти. Всеки се чувства експерт и дава съвети кое е най-полезното. В медиите постоянно плашат хората, че някой продукт се е оказал много вреден. Накрая се оказва, че не остана почти нищо за ядене, всичко е вредно. Когато след години нещата си дойдат на местата, се оказва, че класическите здравословни препоръки за хранене, съществуващи едва ли не още от времето на Хипократ, си остават валидни и до ден днешен.

За сега не е изобретена алтернатива на храненето. Дори експерименталното хранене само с таблетки и прахове с най-добрите комбинации на хранителни вещества в достатъчни количества се е оказало не добра алтернатива. Да не говорим, че никой не иска да се храни така.

За да живеем все пак трябва да се храним. Всички слушаме множество разнопосочни мнения, много от тях поддържаме, считайки, че щом множество хора ги подкрепят, значи има наистина нещо вярно. Дали наистина всичко е толкова вредно или друго, препоръчвано навсякъде, е толкова полезно? Или различни всезнайковци ни плашат, за да минават за познавачи по темата. Страхът е най-лесният начин за манипулиране на хората.

Но… Общо разпространеното мнение не винаги съответства на истината, а понякога може и да е вредно.

1. Суровата храна е по-полезна от термично преработената. Не винаги. Например, във фасула, патладжаните и някои други зеленчуци се съдържат вредни вещества, които се разпадат и неутрализират само след термична обработка. А и не всичко може да се яде сурово. Термично обработената храна се усвоява по-добре и дава повече енергия. Суровоядството има някои големи минуси и не е подходящо за всички.

2. Яйцата повишават холестерола в кръвта. В черния дроб се синтезира 80-85% от холестерола, който е нужен за доброто здраве на организма. Приетият с храната не може да повиши фатално неговата концентрация. Така че по едно яйце на ден не може да нанесе никаква вреда. Те съдържат пълноценен протеин, който се усвоява напълно, витамини, минерали, биологично активни вещества.

3. Пресните зеленчуци и плодове са по-полезни от замразените. Това е така само ако са току-що набрани. Ако са пътували със седмици до вас или са съхранявани по складовете цяла зима, тяхната полезност е понамаляла. Замразените зеленчуци се подлагат на тази процедура веднага след набирането им, берат се с по-голяма зрялост и успяват да съхранят голяма част от полезните си вещества. Те стават и по-крехки, защото ледените кристалчета разрушават целулозните стени на техните клетки. Не пренебрегвайте нито едните, нито другите. От всеки може да се извлече полза.

4. Да се пече на открит огън е по-полезно. Съвсем не вярно. Когато се пече месо на открит огън, стопената мазнина капе върху огъня, изгаря и образува канцерогенни вещества. Те се образуват и при печенето на грил, когато се появяват прегорелите чертички. По тази причина естественото опушване на месо също не е много полезно.

5. Много са полезни различни мюсли, корнфлейкс, протеинови барчета с фибри или овесени ядки. Всички съдържат доста калории и няма да ви направят по-стройни. Ако решите да ги опитате, трябва да ги включите в дневната сметка с калориите и да не прекалявате с тях.

6. Най-полезни са морските дарове. Безусловно са полезни. Но всичко с мярка. Освен това не са и от най-достъпните за повечето хора храни. Риба не се препоръчва повече от два-три пъти седмично, особено за мъже. Повече от три ролца суши седмично ще ни натоварят с ненужен йод. Мидите и сродните им продукти са филтратори и натрупват в себе си всичко, което се намира във водата. А в световния океан плува цялата Менделеева таблица.

7. Храните с глутен са вредни. Най-вече пшеницата, която твърдо препоръчват да изхвърлим от храната си, даже и да не страдаме от глутенова непоносимост. Твърденията, че глутенът предизвиква възпалителни реакции в целия организъм,  които са в основата на множество хронични заболявания (включително болест на Алцхаймер), за сега нямат особени доказателства. Фактът, че след преяждане с топъл бял хляб не се чувстваме по най-добрия начин,  не доказва вредността на глутена. Най-вероятно причината е в преяждането с въглехидрати. Скоро се доказа, че в по-дългосрочен план безглутеновата диета може да доведе до възникване на инсулинова резистентост и поява на диабет от втори тип.

8. Откажете се от месото. Нито холестеролът, нито наситените мазнини се оказват чак толкова вредни. Те са нормални и много необходими участници в нашата обмяна. И едното, и другото нашите клетки го произвеждат сами. Месото е важен източник на пълноценни белтъчини и желязо, които трудно ще се набавят в необходимото количество от растителна храна, а витамин В12 в нея изобщо не се намира.  В нормалното количество от 120-150 г/дневно от него могат да се очакват само ползи.

9. Млякото е за децата. След 40 години е по-добре да не се пие. Ползата или вредата от млякото се определят пак от неговото количество и произход. Ако човек има недостиг на ензима лактаза, който разгражда млечната захар, най-добре е да консумира само млечно-кисели продукти. Те съдържат всички полезни вещества на млякото без лактозата. За всички останали остава валидно твърдението, че млякото е един полезен продукт (най-добрият и балансиран източник на калций и фосфор), който не е добре да изхвърлим от менюто си, но не трябва да прехвърляме мярката.

Навярно в известна степен е неизбежно препоръките за здравословно хранене да се обновяват периодично, което е свързано с нови изследвания и наблюдения. Те могат да изявят нови особености на хранителните продукти и тяхното въздействие върху организма, които са били неизвестни до сега. Но техните резултати не бива да се преувеличават, търсейки сензации, да се съобщават откъснато от контекста. Да се цитират хора, които имат бегла представа за биологията, а собствените си размисли смятат за наука. Това предизвиква необосновани страхове и може да доведе дори до парадокса да се увеличи консумацията на не толкова полезни продукти.

Здравият разум е най-добрата защита от слухове, митове и заблуди за полезната и здравословна храна. Хранете се с мярка, не преяждайте, включвайте в менюто възможно най-разнообразни продукти, и всичко ще бъде наред. В големи количества и най-здравословната храна е вредна, дори водата. По-малко се доверявайте на много отрицателни, както и на твърде положителни и направо хвалебствени мнения. Не вярвайте в чудотворни продукти. Най-вероятно става въпрос за реклама.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова