Медицински услуги
0898 817 037

Може ли хранителна добавка да замени лекарство?

Често пациентите не употребяват предписаното от лекаря лекарство, за да не се тровят с „химия” или защото е по-скъпо, по нечий съвет купуват хранителна добавка. Или се лекуват с билки от народната медицина /също по препоръка от съседката/. След това се оплакват от лекарите, че не разбират и лечението не помага.

Преди всичко трябва да се усвои твърдо положението, че хранителните добавки не са лекарство. По определение те са добавка към храната и не могат да лекуват нищо. За това те не се регистрират по изискванията, задължителни за лекарствата. Случва се и в лекарството , и в добавката / и в билковата отвара/ да има вещества от едни и същи растения.

Каква е разликата?

Лекарствените препарати преди да бъдат разрешени за употреба преминават през многофазови клинични изпитания. Това е дълга, сложна и скъпа процедура, в хода на която се потвърждава тяхната ефективност, безопасност, показания, противопоказания и се установяват оптималните дози и условията на прием. Въз основата на тези доказани данни лекарите ги предписат на пациентите. По отношение на хранителните добавки подобни доказани данни няма, защото те не преминават клинични проучвания.

Добавките нямат точни показания за употреба, както и механизъм на действие. Най-често се употребяват мъгливи фрази: подпомагаг, увеличават, стимулират, укрепват, поддържат някоя функция на организма /или всички заедно/. Какво точно се разбира под всичко това не е ясно.

При тях е пропуснато нещо много важно – противопоказанията. А priori се възприема, че щом „лекарството” е от естествен произход, натурално, то е безвредно и може да се употребява от всички безкрайно дълго. Резултатът е хиляди хора с усложнения от употреба на хранителни добавки. Причинените от тях тежки увреждания на черния дроб са на второ място сред медикаментозните му увреди. Страничните ефекти никъде не се споменават

Основна разлика между лекарство и хранителна добавка е дозировката. В лекарството активното вещество е пречистено, точно дозирано и се знае колко от него се съдържа. Хранителните добавки, ако не се касае за витамини и минерали, обикновено съдържат екстракти от различни растения, понякога с десетки. Дори да е написано, че даден екстракт е примерно 10 мг какви точно вещества и колко се съдържат в него и производителите не знаят. Да не говорим всяко от тях какво действие има върху организма и как се съчетава действието на всички тях. При проверки на добавки се оказва, че различни партиди могат да съдържат различни количества от указаните съставки, включително до пълна липса на някоя от тях или символично количество. Ако разчитате на нея да се излекувате…

Много често в хранителните добавки контролните органи на различни държави са откривали тежки метали и микробиологични замърсители. Отделна голяма тема е наличието на неуказани в съдържанието лекарства, предписвани само с рецепта или забранени за продажба в целия свят. Рецептурни лекарства са откривани в дози няколко пъти надвишаващи единичната доза. Тези лекарства се предписват при строго спазване на показанията, противопоказанията и дозировката. Забранените препарати са били забранени поради установени тежки странични ефекти.

Последният въпрос, но не по важност, засяга контролът върху производствения процес. В Европейския съюз и Северна Америка са въведени правилата на добра производствена практика със строг контрол върху условията на производство на лекарствените средства. Такъв строг контрол при хранителните добавки няма, особено при произведените в Азия, Африка и Латинска Америка. За съжаление там, включително и Русия, това се отнася и до производството на лекарствени средства и евтини генерици. А дори само промяната на налягането, с което се формуват таблетките, може да промени техните качества. Фармакокинетиката и фармакодинамиката на лекарствените средства пряко зависят от технологичния процес.

Следователно, ако по съвет на лице без медицинско образование си смените предписаното от лекаря лечение, може да очаквате неприятни изненади.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова