Медицински услуги
0898 817 037

Как да се разтоварим след бурните трапези

raztovarvane-sled-prazniziteПак наближават празници. Пак трапези. Пак излишества и преяждане. Ако някого го мъчи съвестта след празничното преяждане може да употреби няколко от празничните дни за разтоварване и очистване на организма.

Необходимо уточняване: Забравете за очистителни клизми, растително масло, гладуване, отвратителни билкови отвари и други екзекуции, измислени от доморасли знахари. Нищо, освен вреда с подобни начини на очистване няма да придобиете. Има достатъчно начини, напълно домашни, но ефективни и безвредни.

Един важен предварителен елемент – плодово-зеленчуково разтоварване. След мазни, месни и пържени излишества е много полезно нещо, а и не само тогава. Но в някои случаи при проблеми с храносмилателната система голямото количество органични киселини и растителни влакна могат да не се понесат добре. В такъв случай можем да изпробваме други начини.

–  Най-обикновената овесена каша отлично чисти червата. И не само тях. Известни са случаи след по-продължителна употреба овесената каша, сварена само с вода без сол или захар, е разтваряла камъни в бъбреците. Овесената каша свързва холестерола от храната и за това можем да не се отказваме от яйцата и сиренето.

–   Триците са отличен чистач на червата. Растителните влакна преминават през червата като четка и почистват всички остатъци. Но и някои полезни вещества също. За това при тяхната употреба има ограничения. Да се приемат на ден не повече от 40 грама, като се добавя достатъчно количество течност. За да има достатъчно полза от тях трябва да се поемат между храненията.

–   Цвеклото е малко недооценен продукт. Да се яде цял ден цвекло е много, защото то има и слабителен ефект. Но да се замени половината от дневното меню с цвекло ще донесе само полза.

–   Да си спомним за ябълките и краставиците. За ползата от ябълковия разтоварващ ден знаят всички. Краставиците също малко не ги дооценяваме. След празничните преяждания с изобилие от месна храна алкално-киселинният баланс на организма се отклонява към киселата страна. Нормалната киселинност на човешката кръв е леко алкална и този баланс трябва да се нормализира. А краставиците притежават най-много алкални валенции сред всички известни плодове и зеленчуци.

–   Ако горните начини ви се струват недостатъчни може да прибегнете към следните варианти:

1. Към белтъците от 10 яйца /приготвени по ваш вкус – запечени или варени/ прибавете зеленчуци по избор и задължително два грейпфрута заедно с горчивите ципи. Разделяте на 5 порции и го консумирате през целия ден. Не забравяйте да пиете достатъчно вода.

2. Към две кофички средномаслено кисело мляко прибавяте 1-2 връзки нарязан магданоз. Колкото повече, толкова по-добре. Магданозът съдържа много витамини и минерали и отлично изчиства организма от задържаните излишни течности.

Полезни и ефективни разтоварващо-очистителни способи има не малко, избирайте по свой вкус и не прекалявайте.

offer-dr-qnakieva-individualna-dieta

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова