Медицински услуги
0898 817 037

Как да разпознаем заблудата в хранителните добавките?

hranitelni-dobavkiПо аптеки и супермаркети се продават хиляди хранителни добавки, които ни обещават всички чудеса на света. Но чудеса не съществуват.

_____

Новата книга на д-р Янакиева „Търговия с илюзии. Заблудите на алтернативната медицина.” засяга много актуална тема: С какво потребителите в днешно време са заблуждавани и плашени? С какво се манипулират техните страхове?

Книгата може да се намери в книжарници „Хеликон” и „Сиела”, в интернет книжарница www.novazvezda.com и в книжарницата на издателство „Нова звезда” на адрес: гр. София, ул. ”Иван Асен II” №1, вх.Б, ет.3.

____

Как да разпознаем заблудата в добавките?

1. Препаратът се препоръчва на здрави хора за укрепване на здравето. Защо  здравите хора трябва да пият лекарства?

2. Отсъства точно споменаване лекарствен препарат ли е или хранителна добавка.  Правят се всякакви словесни еквилибристики, за да се внуши, заобикаляйки забраните, че лекуват някакви заболявания. Хранителните добавки по определение нищо не лекуват, не преминават клинични изпитания, нямат точни показания, противопоказания и описание на странични ефекти. Нямат противопоказания, но са много ефективни при множество най-различни състояния?!? Има правило в медицината, че колкото е по-широк спектърът на действие, толкова повече са страничните ефекти. И това е логично, защото всеки ефект се основава на влияние върху някаква структура в организма. Следователно, може да предизвиква и желани, и нежелани действия. При лекарствата това се проверява с продължителни проучвания преди да бъдат препоръчани за лечение на точно указани заболявания,   със съобразяване с противопоказанията и възможни странични ефекти.

3. Един препарат„помага”, благоприятно действа или способства за достигането на нещо, при най-разнообразни заболявания, на съвсем различни органи и системи, които имат съвсем различно естество и механизъм на появяване (напр. лекува всичко от безплодие до псориазис, рак и диабет), следователно и лечение. Списъкът е неправдоподобно обширен, включва неизлечими болести или такива, които изискват комплексно (често и оперативно) лечение.

4. Съдържа много компоненти от „биологически” или „природни” субстанции, които действали комплексно. Често липсва точен състав или концентрация на съответните елементи, следователно дозировката е на усмотрението на употребяващите го. Вместо това има неясни съставки от типа на: активен биокомплекс, фитокомплекс, природни субстанции, растителни квинтесенции, високотехнологичен патентован комплекс със силно концентрирани съставки, революционната съставка АВГД, патентованата съставка на д-р Незнамкойси.

В хранителните добавки могат да бъдат събрани екстракти от десетки растения     плюс витамини и други съставки. А всяко растение също съдържа множество вещества. Какъв ще бъде техният общ ефект? Никой не е проверявал.

5. Сто процента натурални съставки и никаква химия.

6. В упътването е казано, че препаратът има общоукрепващо, подмладяващо, тонизиращо действие,  повишава имунитета (винаги) и съпротивителните сили на организма, очиства от шлака и токсини (винаги), нормализира формулата на кръвта (каквото и да означава това). И всичко това наведнъж. Което едва ли е възможно, но дали е безопасно?

7. Твърди се, че медикаментът дава не по-малко от 85% положителен резултат и няма сериозни противопоказания и странични ефекти.

8. Доказателствата за ефективността му се свеждат до упростени механизми на действие, които нямат нищо общо с физиологията. Набляга се, че е резултат от хилядолетния опит на древни източни народи и мъдреци.

9. Като доказателство за достоверност се изтъква, че е продукт на уникални многогодишни изследвания в космическите, военните и др. свръхсекретни индустрии. Особено интересно става, когато хем е резултат на хилядолетния опит, хем е иновативно откритие на високи технологии.

10. Препоръчва се от лекар, организация или клиника, за които малко хора са чували, което също не е доказателство за нищо. Всички подобни одобрения и препоръки са реклама.

11. И особено внимателно, ако продуктът се предлага само чрез мрежов маркетинг, само по Интернет, специални телефони за поръчка или само чрез представители на компаниите –производители.

Човешкият организъм е една много фино настроена машина. Продължителната намеса в някой етап на метаболизма може да има неочаквани последици. А какво остава да се получат наведнъж всички компоненти и въздействия, които се обещават на опаковката. В организма ще настане голям хаос.  Всичко това е при положение, че наистина притежават тези свойства. В противен случай нищо не се знае. Лечебен ефект може и да нямат, но странични ефекти – не е изключено.

Специалистите, които имат практика с хранителните добавки и проследяват тяхното влияние върху здравето, забелязват, че при продължителното и безконтролното им прилагане могат да възникнат проблеми. Какво ги тревожи?

– Първо, действието на хранителните добавки не е достатъчно изучено. На пазара съществуват, активно се рекламират и продават средства с непотвърдена ефективност.

– Второ, производителите ги рекламират като натурално средство (намеквайки с това за тяхната безвредност), но премълчават, че ред компоненти в състава им могат да предизвикат странични действия сами по себе си или в съчетание с други приемани добавки и лекарства.

– Трето, недостатъчно е изучена съчетаемостта на много от съставките им. Те могат както да подсилят положителния ефект, така и да предизвикат  отрицателен.

_____

Новата книга на д-р Янакиева „Търговия с илюзии. Заблудите на алтернативната медицина.” засяга много актуална тема: С какво потребителите в днешно време са заблуждавани и плашени? С какво се манипулират техните страхове?

Книгата може да се намери в книжарници „Хеликон” и „Сиела”, в интернет книжарница www.novazvezda.com и в книжарницата на издателство „Нова звезда” на адрес: гр. София, ул. ”Иван Асен II” №1, вх.Б, ет.3.

____

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова