Медицински услуги
0898 817 037

Имам бавен метаболизъм

бавен-метаболизъмТова заявление може да се чуе от много хора, предимно в два случая:

–    Първият е, когато искат да оправдаят своето затлъстяване и факта, че не правят нищо по въпроса. Често обясняват как ядат колкото врабче, но пълнеят едва ли не от въздуха. Това било, защото имали бавен метаболизъм.

–    Вторият, когато след започната диета в един момент килограмите спират да намаляват и се навлиза в т. нар. плато. Или въпреки диетата нищо не става.
За всичко си има причини и в случая те едва ли са в забавения  метаболизъм. Той е само поредното оправдание за това, че нищо не се прави. Да потърсим по-реални причини.

1.    Най-главната причина хората да мислят, че имат забавен метаболизъм, е следната: много от тях просто не разбират, не осъзнават колко храна поемат на практика или много небрежно, на око, пресмятат калориите. И дори да не ядат по три големи чинии яхния с половин хляб на обяд, 100% не отчитат постоянното похапване през деня на солети, вафли, ядки, чипс. Всички крайно калорични, от които и минимални количества силно завишават енергийния прием, а българинът е свикнал, докато не види дъното на пакетчето да не спира. Техният мозък тези похапвания дори може да не го отчита като поемане на храна. Както ми каза една пациентка: „Ами това не е с първо, второ и трето!” Тя само хранене с първо, второ и трето блюдо го смяташе за такова. Всичко останало не влизаше в сметката. Фактът, че цял ден устата й не спираше да дъвче, изобщо го игнорираше.

2.    Хората не разбират особено какво точно са натрупали, мазнини, гликоген, вода, или защо толкова бързо са свалили първите килограми, а после не става нищо. Първите свалени килограми обикновено са гликоген и свързаната с него вода. Отслабващият мисли, че това е мазнина, но за един-два дни два килограма мазнини не могат да се стопят. Един килограм мазнини е равен на 7700 ккал. За един ден тялото не може да реализира такъв дефицит, дори на пълен глад и двукратни тренировки. За това два килограма бързо могат да се свалят, но ако човек не спазва някои правила, нещата спират до тук.

3.    Отслабващите не отчитат реалното намаляване на двигателната активност. Някои минават на толково жестоки диети, че направо изпадат в анабиоза и нямат сила дори за ежедневната дейност. Какво остава за тренировки. Други правят някакво подобие на тренировки, но също така „на око” смятат, че натоварванията са достъчни. Или по-голяма част от посещението във фитнеса и басейна преминава в разговори със себеподобни.

4.    След известна първоначална редукция на теглото, малко хора отчитат, че нужните на организма калории за основната обмяна са намалели и нещата трябва да се преосмислят и пресметнат отново.

5.    Има и известно адаптивно забавяне на метаболизма при ниско калорийни диети, като няма какво да се метаболизира, той не може да хвърчи. В каква степен е това показват резултатите от „Минесотският гладен експеримент” проведен в САЩ през 1944/45 г. Целта му е била да се доведат участниците до състояние, близко до изтощение /5% мазнини в организма/ чрез приемане на храна с 50% по-малко от нормалната за тях калорийност за срок от половин година, а след това да се върнат към нормален режим на хранене. Резултатите: Двама са приети в психиатрия, но след нормализиране на храненето за два дни са изчезнали всички симптоми. Участниците чувствали постоянен студ, даже през лятото носели якета, тяхната чувствителност към горещо намаляла и леко държали в ръка много горещи предмети. Страдали от анемия. Не понасяли шум, висока музика и шумни разговори, даже помежду си разговаряли шепнешком. Чести изблици на гняв и емоции. Либидото им изчезнало съвсем. Чувствали се много слаби, изкачването по стълби, отварянето на бутилка, дори личната хигиена били проблем. През периода на рехабилитация почнали да получават с 400, 800, 1200 или 1600 ккал повече отколкото по време на гладуването. Мъжете, които потребявали най-малко калории не се възстановили изобщо. Оказало се, че за да се върне организмът към нормалното състояние, трябва да се поемат 4000 ккал на денонощие. След завършване на експеримента могли да ядат всичко, което искат и те започнали да поемат от 5000 до 10000 ккал. В течение на няколко месеца всички заявявали, че не могат да утолят чувството на глад, колкото и да ядат. Четири месеца след края на гладуването почти всички участници се върнали към умерена употреба на калории в рамките на 3200-4200 ккал. Всички надвишили изходното си тегло, което имали преди експеримента. През времето на този тежък период намаляването на нивото на метаболизма е било 40%, като 25-30% от него е за сметка на намаляване на теглото. За шест месеца на голямо и абсолютно точно измерено ограничение на калориите и хранителните вещества, адаптационното намаляване на метаболизма е била само 10-15%.

6.    По принцип има и индивидуални разлики. За сходна по пол, възраст, ръст, тегло, физическа активност група от хора, разликата в метаболизма е 5-8%.

7.    С възрастта метаболизмът също намалява. Намалява и мускулната маса /с 1-2% годишно/, ако не се противопоставим на това. Дори при идеално напасване на енергоприхода към енергоразхода само от това във възрастта между 20 и 50 години могат да се качат 15 кг. За това известен принос има и намаляващата с годините обща физическа активност. Но това не е оправдание за съществуващо при хора на 30 годишна възраст затлъстяване трета степен. Или подобно у деца. Препоръчително е човек на всеки пет години да преразглежда параметрите на храненето си и на ежедневния си живот, за да избегне подобни изненади.

От мита за бавната обмяна произлизат и неговите производни: вълшебните начини /продукти, диети, тренировки/ да ускорим обмяната си и по този начин да отслабнем с лекота. За съжаление на всички вълшебствата остават само в приказките. Иначе всички наоколо щяха да бъдат стройни като манекени.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова