Медицински услуги
0898 817 037

Ензими-антиоксиданти – харчене на пари без смисъл

Борбата за портфейла на наивниците не стихва. Появяват се все по-чудодейни предложения, колкото по-скъпи, толкова по-безсмислени. Много фирми предлагат антиоксидантни ензими на таблетки. Всеки е чувал за свободните радикали и колко са вредни за здравето. С тях се борят антиоксидантите. И ако си ги добавим отвън, особено ключовите ензими, ще спечелим битката срещу остаряването и множество болести. Човеколюбивите фирми произвеждащи вълшебни хранителни добавки веднага са насреща и предлагат целия спектър антиоксиданти, който са чували, дори и такива, които никой не е чувал.

Винаги има едно но… За да имат някакъв ефект тези антиоксиданти трябва да се окажат на мястото, където вредните кислородни радикали се изработват. А това е вътрешността на митохондриите, където се произвежда енергия. Митохондриите се намират във всяка клетка, притежаваща ядро. Т. е. като изключим еритроцитите и тромбоцитите, във всички останали десетки трилиони клетки. Митохондриите във всяка клетка могат да наброяват хиляди, колкото клетката е по-дейна, толкова са повече. И във всяка митохондрия се произвеждат активни форми на кислорода. За да им противодейства природата не чака кога ние ще си купим поредното рекламирано чудо, а на място и на момента произвежда системи за антиоксидантна защита.

Всяко набедено за антиоксидант вещество /дори да е от естествените за организма ни антиоксиданти/ има проблема първо, да стигне до необходимото място във всяка клетка и всяка митохондрия и второ, във вид, който може да върши работа.

Ето в този план разпространяваната в последно време супероксид дисмутаза в капсули предизвиква у мен смях и недоумение.

Ензимът супероксид дисмутаза /SOD/ е част от естествената антиоксидантна защита на клетката. Той катализира само и единствено дисмутацията на супероксидния йон до молекула кислород.

Според производителите той има следните предимства и действия:

  • Растителен източник на супероксидна дисмутаза – концентрат от сок от пъпеш, уникален растителен източник на ензима. Експлоатира се идеята, че растителният произход прави всичко много здравословно и се привличат и веганите. На практика супероксид дисмутазата от различни източници /извън животинските видове/ може да има в активния си център различен метален йон, който по принцип при човека да я прави неактивна.;
  • Способства за поддържането на естествената защита на организма срещу свободните радикали – но трябва да стигне вътре в митохондриите;
  • Стабилизира устойчивостта спрямо физични и химични вредности от външната среда и вътрешната среда на организма – но трябва да стигне вътре в митохондриите;
  • Подкрепя в здравословно отношение процеса на стареене – важи горната забележка;
  • Помага за поддържането на здрави кожа и очи – прибавено за разкош.

Преди всичко като ензим супероксид дисмутазата е белтъчна молекула. Какво се случва с нея, когато попадне в стомаха? Желатиновата капсула се разтваря и солната киселина от стомашния сок я денатурира – премахва третичната структура и активния център, а с тях и всичките й свойства на ензим. Това се случва с всички белтъчни молекули, независимо дали са от пилешка пържола, лимец или „много специален ензим”. След това в червата ензимите протеази разграждат всички белтъчни молекули на съставните им части – аминокиселини, и те отиват за храна. Чревната лигавица не може да резорбира неразградени белтъци. Ако има подобни, те отиват в тоалетната. Следователно тези добавки са в буквалния смисъл хранителни добавки – те са храна. Те по никакъв начин не могат да достигнат до мястото, където биха свършили работа в необходимия за това вид.

Обясненията, че те са стабилизирани по специален начи, за да не могат храносмилателните ензими да ги разграждат, също не вършат работа. Защото неразградените молекули не могат да се резорбират от чревната лигавица. Иначе биха предизвикали тежки алергии. И се изхвърлят по естествения път.

Така, че употребата на подобни препарати е напълно безмислена.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова