Медицински услуги
0898 817 037

Енергия в капсулка

Тази статия е предназначена предимно за любителите на фитнес и тренировки. От цял свят множество фирми ги заливат с предложения да си закупят чудесните им хранителни добавки, които ще им увеличат силата и мускулите, ще им дадат енергия за по-добри постижения. Разбира се, професионалните занимания със спорт си имат своите изисквания за биостимулиране. Без грамотно  възстановяване в съвременния спорт не могат да се очакват постижения. Съвсем нямам предвид употребата на допинг.

В предложенията на последната фирма, която дойде при мен, открих толкова безсмислени неща, че не мога да не ги споделя.

Капсули с АТФ – аденозин трифосфат. При това активен и идентичен с човешкия. За увеличаване на мускулната сила и намаляване на умората. 30 капсули за 119 лв. без да се казва какво количество съдържа всяка от тях и какъв е произходът на веществото.

Всеки знае, че всяка химическа реакция в клетката, всяко движение, се обезпечава с енергия от съхранената в молекулата на АТФ химична енергия. Тя идва от разграждането на химичните връзки на различни вещества – предимно въглехидрати и мазнини, но принос имат и други.

Какво представлява тайнственото вещество АТФ? Химически това е нуклеотид. Един от петте нуклеотида, които еволюцията е избрала да участват в съхраняването и реализацията на генетичния код на всички живи същества на Земята. Един от тях, АТФ, се е оказал подходящ и за съхраняване на енергия /още един нуклеотид се използва за това, но по рядко – гуанин трифосфат/. АТФ постоянно се произвежда вътре в клетките и постоянно се изразходва в рамките на минута след това, защото непрекъснато протичат процеси на синтез. При започване на физическо усилие наличният вече АТФ може да го обезпечи с енергия за 2-3 секунди. Така че, изпитата една капсула 30-60 минути преди тренировка, а в почивни дни 20-30 минути преди закуска, ще има нулев ефект върху физиологията ви и доста осезателен върху портфейла ви.

Но нуклеотидите не могат да стигнат дори в активен вид /каквото и да означава това/ до вътрешната среда на организма. Те се разграждат още в храносмилателната система. Това е част от защитата ни срещу проникване на чуждовидова генетична информация и тези процеси са добре изучени във връзка с използването на ГМО. Процесът на разграждане на нуклеинови киселини и нуклеотиди подробно съм разгледала в моята книга „Търговия с илюзии”  в частта за генно-модифицираните организми. Общият извод е, че нуклеотидите още на ниво клетки на чревната лигавица са разградени до степен да не могат да бъдат използвани за нищо. Организмът, каквото му трябва си го синтезира сам наново.

Съществува препарат с АТФ за инжекционно приложение, който се използваше при тежки продължителни раждания. Целта му беше да придаде малко сили на изтощените родилки. Много скоро се оказа, че няма ефект и беше спрян. Продължи да се използва при някои сърдечни и други заболявания. Установено е, че проникването му през клетъчните мембрани изисква голямо количество енергия. Това поставя под въпрос ролята му на енергиен източник.

От друга страна милиардите клетки на нашето тяло произвеждат денонощно АТФ в количество около половината от телесното тегло, дори човек да не тренира нищо. При повишена физическа активност това количество може да се изравни с телесната ни маса. На този фон няколко милиграма в повече е абсолютно без значение даже при възможност да достигне там, където е нужно.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова