Медицински услуги
0898 817 037

Заблудите на рекламата

bez-glutenОт множество източници ни залива информация за здравословните хранителни  продукти или други много ценни за нашето здраве вещества. За които трябва да плащаме доста повече, отколкото за обикновените. При запознаване отблизо с тях често истината се оказва някъде много далече от рекламата.

1. Обезмаслени продукти. Те трябва да бъдат приятел и помощник на хората, които следят за фигурата си или искат да се отърват от излишните килограми. На практика пониженото съдържание на мазнини с лихва се компенсира от повишените въглехидрати. Все пак производителят трябва да постигне някакъв приемлив вкус на продукта, който да накара потребителят да си го купи пак. Мазнините са хранителни продукти, от които организмът има нужда – те влизат в състава на клетъчните мембрани, без мазнини не могат да се усвоят от червата жизнено необходимите мастноразтворими витамини. При липса на мазнини в храната клетките трябва да си произведат необходимото сами. Но това спира разграждането на мастните запаси от мастната тъкан, което е целта на отслабващите. Клетката не може едновременно и да синтезира мазнини, и да ги разгражда.

2. Продукти „Лайт”. Увлечението по лайт-версията (без захар, с нейни заместители) на практика способства затлъстяването.  Първо, психологическият момент, че щом е лайт, значи от него може да се изяде два-три пъти повече без угризения на съвестта (и без чувство за насищане). За съжаление само водата не съдържа калории. Второ, заменителите на захарта могат да забавят обменните процеси. Трето, те могат да стимулират апетита. Не е тайна, че аспартамът в началото е бил разработван като апетитостимулиращ препарат за прасета. Четвърто, организмът готов от сладкия вкус  за нещо сладко, не получава нищо. Това предизвиква силно чувство на глад. Нататък знаете…

3.  Кафявата захар. Разпространено е мнението, че кафявата захар е диетична и може да се употребява спокойно. Това не е така. Захарта си е захар, независимо бяла или кафява и съдържа еднакво количество калории. Плюсът на кафявата е, че съдържа и малки количества минерали. Но ако очаквате, че ще си набавите необходимите вещества от лъжичката кафява захар към кафето, не разчитайте на това.

4.  Хималайска сол. Това е последната мода. Тя съдържа 98% натриев хлорид, както всяка готварска сол в магазина (честно написано на опаковката, ако има кой да чете). Останалото са различни други соли. Поръсвайки щипка сол върху храната едва ли ще си набавите всички необходими минерали. Фактът, че това били отложения на соли в море, съществувало преди 500 милиона години, не ги прави нещо уникално. Преди 500млн.години не са съществували някакви уникални и несъществуващи сега соли, които да имат някакви вълшебни ефекти върху здравето. Откакто съществува Вселената и до ден днешен всички елементи и техните соли са едни и същи. Дали са били по-чисти? При ниското ниво на кислород във водата тогава е преобладавало анаеробното разлагане на органичната материя. Дори някои привърженици на здравословния начин на живот пият всеки ден по лъжичка хималайска  сол. Не виждам кое е по-здравословното да си натоварваш организма с излишък от натриеви йони, независимо от източника им. От където и да са, те задържат вода в организма и покачват кръвното налягане.

5. Не съдържа холестерол. Пише го върху всяка бутилка с растителна мазнина, сок или нектар. Звучи така, сякаш е продукт на някакви особено напреднали сложни (иновативни) технологии. Особена заслуга на производителя е с титанични усилия да изчисти олиото от това вредно вщество. И за това е по-скъпо. На практика в продуктите от растителен произход не се съдържа холестерол под никаква форма. Няма и не може да има. Така ги е създала природата. Растенията не произвеждат холестерол. Същото е и когато на олиото пише „ с витамин Е”. Този витамин е съставка на всяко олио.

6. Не съдържа ГМО. Този надпис се слага и върху продукти, които изобщо не съдържат ДНК, за да има възможност тя да бъде и генно-модифицирана. Например, върху готварска сол и минерална вода. Но това привлича вниманието на потребителите и отделя тези продукти от „обикновените”, което при раздухваната истерия върши отлична работа за продажбата им.

7. Без глутен. Новият повей на здравословното хранене. Това е белтъчина, състояща се от две части – глиадин и глутелин, съдържаща се в зърната на пшеницата, ръжта и ечемика. Тя е лепилото, което прави тестото еластично и по-добро за печене. Около 1% от хората имат наследствена непоносимост към глутена. При тях той предизвиква атрофия на въсите в тънкото черво и е абсолютно наложително да се спазва безглутенова диета. Тя е единственото лекарство. Също така тя има добър ефект при някои хора с алергии. При всички останали нейното спазване няма особени здравни ползи, освен чувството, че правиш нещо за здравето си.

8. Хляб без мая. Митът, че съществуват термофилни дрожди, които могат да преживеят температурата на печене на хляба от 94-98 градуса във вътрешността е само израз на непрофесионализъм. Всички клетки от закваската загиват при 55 градуса, когато белтъците на живата клетка денатурират. Следователно всеки хляб в края на краищата се оказва без мая. Да се избегне попадането в организма ни на живи дрожди не е възможно, те живеят около нас. Всички алтернативи на маята са просто друг вид дрожди, получени от сушени плодове и други растителни храни. Киселомлечните закваски са симбиоза между бактерии и същите тези дрожди.

Има и други заблуди, но тези са на всеки рафт в магазина. За тях ние плащаме доста над реалната им цена. Някои могат да бъдат избегнати, но от други няма как да избягаме.

Какво мислят нашите пациенти за нас?

След няколко сърдечни удара, научих за кабинета на д-р Янакиева, и реших да го посетя, за да мога да подобря качеството си на живот. След стриктно спазване на нейните съвети за по-здравословно хранене, както и посещението на курсове по йога по нейна препоръка, постоянните болки в гърдите и ставите постепенно отшумяха и станах нов човек.
С. Николова